Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VELKÝ KNIŽNÍ ČTVRTEK: venkovský chlapec na okraji společnosti i život Dagmar Peckové

Kultura

  16:00
Kniha stín je poslední a jedinou prózou scenáristy Jiřího Křižana. Lukáš Kuta zase čtenáři představí Dagmar Peckovou známou i neznámou. Nabídku uzavírá příběh irského chlapce, který se proti své vůli zaplete s mafií. Představujeme další tři knihy z celkových patnácti titulů vycházejících na Velký knižní čtvrtek 15. března.

Lukáš Kuta - Pecková: Dítě štěstěny. foto: ARGO

Více informací o Velkém knižním čtvrtku ZDE.

Stín

Jan Křižan - Stín.

Hrdinou působivé prózy je mladý venkovský chlapec, který se od spartánské výchovy vedené jeho dědečkem dostává až k vojenské přípravce a Pomocným technickým praporům (PTP). Chlapec je totiž „politicky nepohodlný člověk“ ze špatné rodiny. Scenárista Jiří Křížan se českého vydání své autobiografické prvotiny již nedožil. Postarala se o to cenzura.

Stín
Jiří Křižan

Nakladatelství: nakladatelství Knihovna Václava Havla, o.p.s.
Počet stran: 124

Pecková: Dítě štěstěny

Lukáš Kuta - Pecková: Dítě štěstěny.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková je výraznou osobností hudebního světa. Hudební publicista a Lukáš Kuta ji důkladně vyzpovídal třeba o tom, co to obnáší, „být částečkou geniální hudby“, o sólovém zpěvu jako toreadorství, o pozici klasické hudby v době vycizelovaných hudebních nahrávek nebo také o velkém životním štěstí i o držkopádech. Jasná povinnost pro všechny hudební fanoušky.

Pecková: Dítě štěstěny
Lukáš Kuta

Nakladatelství: Argo
Počet stran: 160

Nádherná kacířství

Lisa McInerneyová - Nádherná kacířství.

Irský chlapec Ryan, student z města Cork, žije po smrti matky jen s otcem. Jediným štěstím v jeho životě je krásná a chytrá přítelkyně Karine a jeho druhá láska, piano. Do všeho se ještě zaplete mafián a prostitutka a může začít tragikomická jízda irským maloměstem. Kniha Lisy McInerneyové získala řadu literárních cen.

Nádherná kacířství
Lisa McInerney

Nakladatelství: Argo
Počet stran: 364

Autor: