Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Věra 68. Podívejte se zdarma na dokument o české sportovní legendě

Kultura

  6:00
Film o Věře Čáslavské je životní bilancí slavné sportovkyně s pohnutým osudem. Se sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je Čáslavská nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob a čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa. Její příběh zachycený dokumentaristkou Olgou Sommerovou můžete díky spolupráci s portálem DAFilms.cz vidět na serveru Lidovky.cz zdarma až do neděle 8. června.

Věra Čáslavská. Z filmu Věra 68 foto: Cinemart

Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla Věra Čáslavská vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové. Navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila nepředstavitelnou dřinou a výdrží, prožila značnou část svého života v nesnázích.

Recenzi na film Věra 68 čtěte zde:

V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala. Vrchol její kariéry tak vystřídal na počátku normalizace společenský pád a o dvacet let později opětovný let na vrchol, když si ji jako svou poradkyni vybral prezident Václav Havel. Pár let nato však jednu z nejúspěšnějších žen světa, držitelku nejvyššího japonského vyznamenání, vyřadila ze společnosti rodinná tragédie - po střetu se synem Martinem zemřel její bývalý manžel Josef Odložil. Čáslavská se poté stáhla do ústraní a trvalo řadu let, než se vrátila do veřejného života.

Celovečerní dokument režisérky Olgy Sommerové z roku 2012 zachycuje osud Věry Čáslavské, který je zároveň zrcadlem československé historie a jedinečným fenoménem v historii českého národa.

Prostřednictvím serveru Lidovky.cz a portálu DAFilms.cz můžete film Věra 68 sledovat zdarma až do neděle 8. 6. 2014. Stačí kliknout na odkaz na obrázku:

Věra si musela všechno v životě vydřít, říká Sommerová

"Vždycky mě fascinovalo Věřino vlastenectví, které je dnes bohužel omšelým pojmem. Díky němu bojovala jako lvice, a dala na frak sovětským gymnastkám na mexické olympiádě po okupaci Československa sovětskou armádou," říká režisérka Olga Sommerová.  "Během svého života byla zavalena poctami, nikdy se ale neusadila v pozici oslavované hrdinky, všechno si ve svém životě musela vydřít. Nikdy nevyužívala svého postavení k výhodám," doplňuje Sommerová.

Věra Čáslavská (vlevo) a režisérka Olga Sommerová.

Režisérka Olga Sommerová se s Věrou Čáslavskou poprvé setkala před šestnácti lety při práci na portrétu GEN. Poté ji mnoho let neviděla, až před dvěma lety spolu začaly natáčet tento film, který je první souhrnnou bilancí osobního a sportovního života královny gymnastiky 60. let.

DAFilms.cz

Internetový portál DAFilms.cz  je hlavním projektem festivalové sítě Doc Alliance. Představuje mezinárodní platformu online distribuce dokumentárních a experimentálních filmů kladoucí důraz na evropskou kinematografii. Obsahuje více než 900 filmů, jež jsou za malý poplatek dostupné z celého světa k online zhlédnutí či k legálnímu stažení. Filmy jsou do virtuální databáze zařazovány na základě náročných dramaturgických kritérií. Portál pravidelně nabízí filmové programy různorodé povahy od prezentace archivních historických snímků, celosvětové retrospektivy významných světových autorů až po nové premiérové formáty typu day and date release

.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...