Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Věštili jí neúspěch. Kouzlo Sněhurky ale trvá už 75 let

Kultura

  11:00
Celovečerní animovaný příběh Sněhurky a sedmi trpaslíků od studia Walta Disneyho poprvé okouzlil filmové diváky v 21. prosince 1937.

Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků foto: Reprofoto

Disney si na příběhu o sličné dívce pronásledované zlou macechou dal záležet a z knihy na filmové plátno jej převáděl celé čtyři roky. Na pečlivé přípravě a zdlouhavém natáčení se podílelo na 570 kreslířů. Nejvíce práce si dali tvůrci se sedmi trpaslíky - každý z nich měl vlastní osobnost, podtrhnutou navíc nezaměnitelnými pohyby, aby si je diváci nepletli. Ve filmu tak Disney poprvé uplatnil svůj smysl pro jemnost, cit a lásku a zároveň i metaforické zlo. Ale nebylo to jednoduché, zlé jazyky tvrdily, že animace se hodí jen pro krátké filmy a celovečerní film bude propadák. Nakonec to dopadlo právě naopak.

O film, který místo plánovaných 250 tisíc dolarů stál 1,5 milionu, měli diváci obrovský zájem a krátce po svém uvedení v USA vydělal osm milionů dolarů.

V Česku má každý trpaslík dvě jména

Kreslená pohádka o Sněhurce okouzlila i v Evropě. V Československu ji mohli diváci poprvé vidět 16. září 1938 v kině Aleš (pozdější Alfa) na Václavském náměstí a promítala se zde nepřetržitě 13 týdnů - nejprve ale v originálním znění. Díky úspěchu se později připravilo české znění, na kterém se podílel i shakespearovský překladatel E. A. Saudek.

Většina dnešních diváků Sněhurku a trpaslíky zná v českém podání z verze, kterou v roce 1969 režíroval proslulý dabingový odborník K. M. Walló. Kvůli dvěma verzím dabingu má většina trpaslíků dvě jména. Maličkému Šmudlovi a Kejchalovi jméno zůstalo, Prófa se ale stal Doktorem, Rejpal Brumlou, Stydlín Stydlíkem, Štístko Hoplou a Dřímal Klimbou.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!