Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Vídeň rozrušili nazí muži, Ostrava odpoví ženskými akty

Kultura

  14:00
OSTRAVA - Ozvěny filmového festivalu Mezipatra, zaměřeného na filmy o sexuálních menšinách, zahájí v Ostravě výstava fotografií Michaely Cichrové. Pořadatelé ji připravili jako odpověď na kontroverzní vídeňskou výstavu o mužské nahotě.

Jedna z fotografií Michaely Cichrové foto: ostrava.cz

Náměty snímků mladé brněnské autorky jsou jemnost nahého ženského těla, agrese, cynismus, syrovost. "Cichrová ve své tvorbě odráží cynický pohled na ženské tělo jako na objekt určený ke spotřebě. Sebevědomé pózy ženský postav sráží králičími hlavami, něžné křivky svých modelek drze aranžuje do situací, v nichž násilí hraje hlavní roli," uvedl Vladimír Šmehlík z ostravského Centra kultury a vzdělávání. Dramaturgové festivalu podle něj výstavou reagují na rakouskou "kunst hysterii" vyvolanou dvěma výstavami věnovanými mužské nahotě a sexualitě.

PSALI JSME:

Vernisáž se uskuteční v úterý 20. listopadu v 18 hodin v klubu Atlantik. Bude zároveň zahájením ostravských ozvěn festivalu Mezipatra, které ve městě potrvají do soboty 24. listopadu. Diváci na přehlídce uvidí kromě filmů hudební recitál zpěvačky Míny nebo show s přehlídkou modelů ostravské revuální divy Banánové Haliny. Bližší informace najdou zájemci na internetových stránkách www.mezipatra.cz.

Autor: