Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Černobílý strach židovského chlapce. Z traileru k Nabarvenému ptáčeti běhá mráz po zádech

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

Praha - Tvůrci snímku Nabarvené ptáče, který byl vybrán do hlavní soutěže benátského festivalu, zveřejnili oficiální český trailer. Černobílý film režiséra Václava Marhoula vypráví o putování židovského chlapce za druhé světové války. Z ukázky je patrné, že film nebude pro slabé povahy.
  14:46

Marhoulovo veledílo na motivy bestselleru Jerzyho Kosińského dorazí na plátna českých kin 12. září 2019. Čeští diváci si už nyní mohou z ukázky o délce necelých tří minut udělat názor na to, jak silný film bude. „Já chci domů!“ křičí hlavní dětský hrdina Petr Kotlár na konci traileru a divákovi běhá mráz po zádech.

Židovští rodiče se snaží zachránit svého malého syna před transportem do koncentračního tábora. Pošlou ho k tetě na venkov, kamsi do odlehlého místa ve východní Evropě. Teta však umírá a chlapec zůstává sám. Vydává se na pouť zemí, která je zmítána válkou. Během svého putování se setkává s tím nejhorším, co se v lidech skrývá. Naděje v mladém srdci ale neumírá.

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.
Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.

Nabarvené ptáče

To, že se jedná o skutečně kvalitní snímek dokazuje fakt, že válečné drama Nabarvené ptáče bylo vybráno do hlavní soutěže Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách a bude soutěžit o Zlatého lva. Český film se naposledy do prestižní benátské soutěže dostal před pětadvaceti lety, kdy se do Itálie podívala komedie Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina.

Hlavní postavu černobílého snímku ztvárnil teprve devítiletý Petr Kolár, pro kterého šlo o hereckou premiéru. Zbytek hereckého obsazení je ale opravdu světový - v Marhoulově filmu se objeví Harvey Keitel (Hanebný pancharti, Pulp Fiction), Stellan Skarsgård (nyní nejznámější asi jako Boris Ščerbina ze seriálového hitu Černobyl) nebo Udo Kier (Dogville, Armaggedon).

Mezinárodní filmový festival v Benátkách se koná od 28. srpna do 7. září a jedná se o 76.ročník.

Václav Marhoul

Nabarvené ptáčeje třetím celovečerním filmem, pod kterým je Václav Marhoul (1960, Praha) podepsán coby scenárista, producent a režisér. Předcházející filmy Mazaný Filip(2003) a především Tobruk(2008) získaly četná domácí i mezinárodní ocenění, včetně Českých lvů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...