Středa 10. dubna 2024, svátek má Darja
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Film Anthropoid představuje trailer. Dornan a Geislerová v hlavních rolích válečného dramatu

Kultura

  10:43
PRAHA - Koprodukční film Anthropoid, natáčený v Praze a dalších místech Česka, odhaluje svůj první trailer. Snímek o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ve kterém si zahrál Jamie Dornan i Aňa Geislerová, bude mít světovou premiéru na zahájení letošního karlovarského festivalu.

Jamie Dornan na tiskové konferenci v Karlových Varech foto: Film Servis Karlovy Vary

Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve 2. světové válce a pomohla - bez ohledu na tragické následky - posílit pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

Britský režisér Sean Ellis obsadil do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herce Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Gabčíkovu partnerku hraje Aňa Geislerová, partnerkou Kubiše (Jamieho Dormana) jeCharlotte Le Bon, známá z filmů Láska na kari nebo Muž na laně. V roli spolupracovníka výsadkářů Jana Zelenky-Hajského se objeví slavný britský herec Toby Jones, známý např. z dramatu Pochybná sláva, Jeden musí z kola ven nebo ze sérií Hunger Games. Z dalších českých herců si ve filmu zahraje například Alena Mihulová, která ztvární Marii Moravcovou.

Na historickou přesnost při natáčení filmu dohlíželi odborníci z Vojenského histrického ústavu. Českými koproducenty filmu byli David Ondříček a Kryštof Mucha (společnost Lucky Man Films).

Oba vstoupili do projektu na samém začátku. „Seanův agent Bart Walker, který je taky agentem Jima Jarmusche a Sofie Coppolové, viděl film Ve stínu, líbilo se mu, jak by natočen a uvědomil si, že pro Seana, pro nějž to byl teprve druhý velký projekt, bychom mohli být správný partner. Oslovil nás v Cannes, nás s Davidem to zaujalo, věděli jsme, že do toho chceme jít,“ říká Kryštof Mucha. Celý rozhovor si přečtěte v magazínu Pátek, který vychází 17. června.

V roli Jana Kubiše se představí Jamie Dornan.
Anna Geislerová jako Lenka Fafková, přítelkyně Josefa Gabčíka.
Autor:

Nutrilon mléko pro maminky, které porodily císařským řezem? Přečtěte si!
Nutrilon mléko pro maminky, které porodily císařským řezem? Přečtěte si!

3 maminky, které porodily císařským řezem, vyzkoušely kojenecké mléko Nutrilon Profutura CESARBIOTIK™ 2. Co nabízí oproti standardnímu mléku? A jak...