Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Jan Fic to stejně zkouší. Tentokrát v osmdesátkové estetice

Jan Fic foto: Magda Štokingerová

Brněnský písničkář Jan Fic zveřejňuje nový videoklip k písni Stejně to zkouším z loňského alba Potom. Klip natočil Radovan Kramář (Malhorn Production), se kterým Fic dlouhodobě spolupracuje jak na hudebním poli, tak v rámci Ficovy značky hudebních nástrojů Red Bird Instruments.
  10:00

Jan Fic se na hudební scéně výrazněji prosadil v roce 2018 albem Město. Deska, žánrově pevně zakotvená v blues, ale zároveň čeřící jeho vody elektronikou a značně osobitým přístupem k žánrovým konvencím, zaujala posluchače i odbornou veřejnost. V září 2020 pak vydal druhou desku Potom (Indies Scope). Ve stejném roce taky obdržel cenu Za krásu slova, kterou každoročně uděluje Rádio Proglas.

Jedná se už o druhý videoklip k albu Potom. První videoklip k písni Podvedená generace vznikl jako koláž z utržků videí, které poslali Ficovi přátelé a fanoušci. Klip k písni Stejně to zkouším je svým způsobem taky koláží, která ale s nadsázkou vzdává poctu televizní a klipové estetice 80. a 90. let.

Kromě tohoto odlehčeného počinu aktuálně Fic s Kramářem pracují na dalších dvou - tentokrát více filmových - videoklipech. Kromě toho jej můžete vidět sólově vystupovat na různých letních hudebních festivalech, s celou kapelou pak zahraje 13. srpna v Brně v rámci Maratonu hudby a 15. září v Kabinetu můz, kde svým vystoupením podpoří křest desky Puls od maskovaného kuchaře Kittchena.

Jan Fic (1990)

Pochází z Rybníků na Znojemsku, ale od maturity žije v Brně. Ve třinácti letech propadl kouzlu blues a o pár let později začal experimentovat s výrobou vlastních bluesových hudebních nástrojů. Dnes má vlastní úspěšnou značku ručně vyráběných kytar a dalších drnkacích nástrojů Red Bird Instruments. V letech 2011-2019 vedl brněnskou bluesovou kapelu The Weathermakers, kterou dovedl např. do finále mezinárodní soutěže Blues Aperitiv nebo celostátního finále Porty. Založil také recesistickou ultratrampskou kapelu The Honzíci. V roce 2018 vydal sólový debut Město, který se setkal s velmi pozitivním ohlasem u posluchačů i odborné veřejnosti. Roku 2020 na úspěch navázal albem Potom. Oba tituly produkoval Martin E. Kyšperský, významná postava domácí alternativní scény a frontman skupiny Květy. Ficovu koncertní kapelu tvoří členové Květů a další výrazné osobnosti brněnské alternativní a jazzové scény.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...