Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nové video Vanessy názorně předvádí, co je ‚zážitková euthanasie‘. V premiéře na Lidovky.cz

Vanessa foto: Vanessa

Česká EBM kapela Vanessa má kolem sebe temnou auru kontroverzního, ale nesporně kultovního uskupení. Po skoro tříleté pauze přichází ze záhrobí s novým albem Ghost Army, které produkoval slovenský producent Khead, který je rovněž členem skupiny K.I.F.O.T.H. Prvním videoklipem z alba je Nepodobat se jim, které uvádí portál Lidovky.cz v premiéře.
  5:00

Klip k písni Nepodobat se jim natočil režisér David N. Jahn, který byl autorem i předešlých klipů Vanessy. V novince je mimo jiné k vidění kontroverzní raper říkající si Řezník, tentokrát bez obvyklé masky v roli úředníka, který podepisuje smlouvu s lidmi, kteří si u Vanessy objednali „Zážitkovou euthanasii“.

Na albu Ghost Army se autorsky podíleli Khead, Momir Papalescu, Tomáš Mutina ze skupiny Terminal State a členové skupiny disHarmony. Vznikla tak ryze československá deska s jedenácti temnými elektronickými songy.

Zpěvák Samir Hauser k návratu říká: „Už od roku 1990 absorbujeme svinstvo kolem nás, a vám ho pak předáváme ve formě EBM songů. A v posledních letech se těch špinavostí urodilo opravdu hodně. Za ty roky se v nás nahromadilo tolik hnusu, že ho na vás musíme vrhnout v podobě novýho alba.“

Vanessa vznikla v roce 1990 a její hrubá elektronika, křížící vlivy industrialu, taneční hudby a electropunku společně s kritickými a antispolečenskými texty, si našla řadu příznivců. S formací, v jejímž čele stojí zpěvák Samir Hauser, se pojí i řada excesů pevně spjatých s jejím specifickým pohledem na svět a neustálým testováním hranic toho, co je ještě společensky přípustné (připomeňme „legendární“ šňupání kokainu z bible v pořadu České televize).

V první polovině 90. let vydala Vanessa svá nejúspěšnější alba Flashback a Monogamy. První fáze života skupiny skončila v roce 1997 s deskou Gun. Po dvanácti letech se muzikanti vrátili a natočili dvě příznivě přijatá alba Ave Agony a Antidotum - i tato fáze však dospěla ke svému „pohřbu“ posledním vystoupením v lednu 2017.

Křest nové desky Ghost Army proběhne 21. prosince v pražském klubu Fuchs 2.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...