Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Hitchcock až Na krev v podání Zabelov Group

Kultura

  14:00
Je tomu měsíc, co vydalo česko-běloruské duo Zabelov Group desku Eg u tuzemského vydavatelství Minority Records. Dvojice Jan Šikl a Roman Zabelov nyní přichází s novým klipem ke skladbě Na krev. Lidovky.cz uvádějí jeho premiéru.

Zabelov Group foto: Earth Music

„Na krev má původ v hudbě, kterou jsme před třemi lety doprovázeli na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Hitchcockův němý film Ring (Světový šampion). Spojení naší hudby s filmovým materiálem má pro nás zvláštní kouzlo. I proto jsme k natáčení skladby pozvali vzácné hosty - vynikající sopranistku Varine Mkrtchyan a kontrabasistu Jaromíra Honzáka. Ti vedou jakýsi dialog, abychom nakonec došli ke společnému hudebnímu manifestu v extatickém finále,“ popisuje vznik kompozice Šikl.

Široce rozkročené pojetí jazzu, fascinace rytmickými sekvencemi a abstraktním vokálem. Tak lze definovat Zabelov Group, projekt vzniklý roku 2012, kdy své reálné kontury získala spolupráce akordeonisty Romana Zabelova a multiinstrumentalisty Jana Šikla. Z původního akustického puritánství se postupně stal komplex hudby rozšířené o elektroniku. Rozvoj hudebního snažení Zabelov Group prostupuje snaha uchovat si živý kontakt s hudebním nástrojem a přitom jen ve dvojici naplnit celé spektrum klubového zvuku.

Autorem videoklipu je britsko-český experimentální filmař Pavel Prokopič, který jej sestříhal ze záběrů pořízených v rámci svého doktorandského výzkumu, v němž zkoumá vliv filmových prostředků na afekt ve filmu.

Zabelov Group vystoupí ve čtvrtek 8. října v pardubickém Divadle 29, 11. prosince v Paláci Akropolis a počátkem roku 2019 budou reprezentovat Českou republiku na prestižních hudebních přehlídkách Eurosonic Noorderslag v Nizozemí a Ment Ljubljana ve Slovinsku.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...