Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Skupina Vanua2 natočila nové EP ve stylu slavných koncertů Tiny Desk

Vanua2 foto: Vanua2

Kapela Vanua2, kterou založili muzikanti z Blue Effectu se zpěvákem Yannickem Tevim z ostrova Vanuatu, vydává druhé EP nazvané Live At Café Society. Aktuální EP doprovází i videozáznam z natáčení všech skladeb. Ten uvádí portál Lidovky.cz v premiéře.
  10:00

Jak už název EP napovídá, nahrávka vznikla „oldschoolově“ bez střihů a úprav. Naživo a bez publika ji hudebníci nahráli za jedno odpoledne během lockdownu v nymburské kavárně. Oproti zvukově vymazlenému debutovému EP z loňského roku tentokrát kapela aranžmá osekala až na dřeň a nechala se inspirovat místy až akustickým zvukem. Do jedné písně pozvala hostující zpěvačku Anetu Hollandrovou (Aneta & The Soul Uncles, Prague Conspiracy).

„Loni jsme vydali debutové EP, ale ještě před tím, než jsme jej stihli pokřtít a odjet k němu turné, přišel jarní lockdown. Křest jsme pak jako ostatně i jiné kapely třikrát přesunuli, a nakonec definitivně zrušili a přemýšleli, co dělat dál. V tu dobu našeho basáka napadlo nahrát nové písničky po vzoru pořadu Tiny Desk v nymburské Café Society,“ popisuje zpěvák Yannick Tevi.

Tomuto konceptu odpovídala i změna aranžmá. „Rozhodli jsme se hrát více akusticky. Elektrickou kytaru někde dokonce nahradila mandolína a synťáky zastoupilo klasické vintage fender piano nebo hammondky. Díky celkovému ztišení kapely jsme si pak mohli dovolit do zvuku přimíchat prostor kavárny s vysokými stropy. Když nám náš zvukař Honza Rejnek poprvé výsledný mix pustil, byli jsme nadšení,“ doplňuje baskytarista Wojttěch Říha a dodává, že natáčení aktuálního EP bylo pro kapelu spíše stylovým zpestřením. „Bez pandemie by zřejmě tato nahrávka nevznikla. I když se nám tato poloha moc líbí, do budoucna se plánujeme vrátit zase k elektrickému zvuku.“

Kapela Vanua2 zaujala fanoušky energickými koncerty a chytlavým pop-rockovým repertoárem v angličtině. Přestože jde o nové jméno na české scéně, daří se jí vyprodávat všechna klubová vystoupení. Skupinu tvoří rytmika legendárního Blue Effectu, bubeník Václav Zima, baskytarista Wojttech Říha a klávesista Vít Beneš, který se v sestavě kapely Radima Hladíka rovněž objevil. Trojici muzikantů doplnil kytarista Roman Helcl (November 2nd, Anna K.) a kytarista a zpěvák Yannick Tevi.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...