Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vila Tugendhat jako němý svědek historie. Film Skleněný pokoj má první ukázku

Kultura

  16:00
BRNO - V první ukázce snímku Skleněný pokoj se sice nemluví, ale to jí na ničem neubírá. Film podle slavného románu britského spisovatele Simona Mawera, inspirovaného dramatickými událostmi 20. století i zrodem ikonického architektonického skvostu, režíruje Julius Ševčík. Snímek zamíří do kin na jaře 2019.

Hanna Alströmová a Carice van Houtenová. Natáčení filmu Skleněný pokoj. foto: BIOSCOP

Film na motivy této knihy vypráví o lidech, jejichž životy, lásku a přátelství poznamenaly dramatické události 20. století. Osudy Liesel a Viktora Landauerových, jejich přátel, zaměstnanců i mimořádného architekta Von Abta. Vše dohromady spojuje magická vila Tugendhat, která je stavbou tak spletitou a komplikovanou, jaké jsou osudy lidí žijících v ní.

Do režisérského křesla usedl Julius Ševčík, který na sebe v roce 2016 upozornil historickým dramatem Masaryk. Ten si na předávání Českých lvů odnesl neuvěřitelných 12 sošek. Laťku si Ševčík nasadil tedy velmi vysoko.

Natáčení filmu Skleněný pokoj.
Herec Karel Roden. Natáčení filmu Skleněný pokoj.

Na filmu je mimořádné i mezinárodní herecké obsazení. Jednu z hlavních rolí Hany ztvárnila nizozemská herečka Carice van Houtenová, kterou diváci znají především jako rudou kněžku Melisandre ze seriálového hitu Hra o trůny. Objevila se také ve snímku Valkýra, kde si zahrála po boku Toma Cruise. Její kamarádku Liesel ztvárnila švédská herečka Hanna Alströmová, která si střihla roli princezny ve filmové sérii Kingsman.

Roli Káti vytvoří slovenská rodačka Alexandra Borbélyová, oceněná Evropskou filmovou cenou pro nejlepší herečku roku 2017 za roli ve filmu O těle a duši, který zvítězil na Berlinale.  Dánský herec Claes Bang, filmový Viktor Landauer, je držitelem Evropské filmové ceny 2017 pro nejlepšího herce za film Čtverec, který získal Zlatou palmu na MFF v Cannes, jeho nejnovější rolí je úloha ve filmové adaptaci světového bestselleru Davida Lagercrantze Dívka v pavoučí síti.

Z českých herců nelze nejmenovat Karla Rodena, který se zhostil role architekta von Abta. Doplní ho například Karel Dobrý, Jana Plodková nebo Zuzana Fialová.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!