Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Violoncellista Yo-Yo Ma vystoupí po dvaceti letech v Praze

Kultura

  14:00
PRAHA - Šestnáctinásobný držitel cen Grammy, ikona hudebního světa a hledač nových cest propojující tradici s modernou napříč hudebními styly zahraje 27. dubna na Jarním Gala pro Struny podzimu ve Španělském sále Pražského hradu.

Violoncellista Yo-Yo Ma foto: Todd Rosenberg.

Na exkluzivním večeru Strun podzimu Yo-Yo Ma vystoupí po boku své dvorní pianistky Kathryn Stott. Společně přednesou skladby Igora Stravinského, Heitora Villa-Lobose, Astora Piazzolly, Manuela de Fally i Antonína Dvořáka, kterého Yo-Yo Ma zařadil na program speciálně pro tuto událost.

Od klasiky k popu

Yo-Yo Mův talent je rozkročen od vážné hudby přes world music až po kvalitní popové projekty, jmenujme namátkou častou spolupráci s Bobbym McFerrinem, ale i taková jména jako Leonard Bernstein, Rudolf Firkušný, Itzhak Perlman nebo Philip Glass. Jeho projekt Silk Road Ensemble sdružuje špičkové hudebníky z mnoha kultur. Vystoupil před osmi americkými prezidenty, věnuje se vzdělávání mladých umělců a propagaci hudby, působí jako poradce prezidenta Obamy. Jeho schopnost vidět hudbu a její význam v širokých souvislostech jej spojuje s ideami Strun podzimu a jejich dramaturgií i štědrými donátory.

"Hudba spojuje lidi. A právě hudební festivaly jsou mírumilovnou cestou, jak svést lidi dohromady. Víte, dnes je vše komplikovanější, každý je dnes stále více a více zaměstnán. A právě festivaly se svým pojetím snaží udělat prostor k oslavě hudby. Přináší určitý ohraničený čas, kdy se něčemu věnujeme a soustředíme se, poznáváme nové…," vysvětluje Yo-Yo Ma.

Autor: