Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vládnou nám zbabělci a bezkulčáci, volá Bardotová. Kritizuje ‚bojovníky proti rasismu‘

Kultura

  5:00
Paříž - Francouzská herečka Brigitte Bardotová se ani v pětaosmdesáti letech nebojí říct svůj názor a pro silná slova nejde daleko. V otevřeném dopise na Twitteru podpořila francouzskou policii a kriticky se vyjádřila na adresu francouzských politiků, které označila za „bezkulčáky“ a zbabělce.

Brigitte Bardotová foto: Reprofoto

Bardotová asi před týdnem zveřejnila na Twitteru dopis, v němž se postavila za francouzskou policii, která ve Francii čelí kritice za údajné rasistické postoje. Odsoudila také násilné útoky na policii, které vyvolávají skupiny aktivistů, jež se prohlašují za bojovníky proti rasismu. 

Bývalá filmová ikona a bojovnice za práva zvířat Briggite Bardotová
Brigitte Bardotová modrobílé tričko proslavila.

Její kritika zazněla zejména v souvislosti se smrtí šestadvacetileté policistky v departementu Lot-et-Garonne, která přišla o život při výkonu služby. Zabil ji mladík, který unikal silniční kontrole a již dřív měl potíže se zákonem. 

Umělecká záhada rozluštěna? Vím, kdy byl namalován ‚nejkrásnější obraz na světě‘, tvrdí astronom

Ve svém otevřeném dopise, který nazvala Ať žije policie, vyjádřila francouzské policii bezvýhradnou podporu. Napsala: „Ať žijí ti, kteří nás odvážně chrání, představují právo a ve dne v noci se nás snaží ochránit od útočící spodiny.“ Dál píše, že obdivuje jejich statečnost a rozumí jejich vzpouře proti ubohému ministrovi vnitra Castanerovi, kterého podporuje poslušný Macron. „Jsem 

Francouzka a představovala jsem symbol republiky Marianne, znají mě na celém světě a seru na vás a na vaše lekce z politické korektnosti, vy vymiškovaní hlupáci,“ uzavírá.

Potřebuje Francie železnou pěst?

Úkolem policie je přece zajistit bezpečnost obyvatelstva a my je za všech okolností musíme respektovat. Už nyní existují místa, kam nikdo nemůže vstoupit, ani policisté, ani hasiči, ani lékaři.“ Svou kritiku uzavřela slovy, že nejspíš Francie potřebuje nějakou železnou pěst nebo autoritářskou vládu, která opět nastolí pořádek. 

Již předtím v živém rozhovoru na Radiu Sud si rovněž nebrala servítky. Řekla, že je stejně vyděšená jako znechucená a že Francii vládnou poslušní zbabělci a „bezkulčáci“. „Nechápu, jak mohly věci dojít tak daleko. Necháváme se válcovat lidmi, kteří s naší zemí nemají nic společného, kteří jsou mimořádně násilní a krutí a část Francie už nám kvůli tomu ani nepatří.“ 

Dodala také, že považuje za skandální postoj vlády, která podléhá aktivistům. „Jsem z toho víc než unavená a jsou chvíle, kdy se mi chce Francii opustit, je to celé tak nechutné. 

Brigitte Bardotová, která letos v září oslaví osmdesáté šesté narozeniny, patří k nejslavnějším herečkám minulého století. Zejména v šedesátých letech byla sexuálním symbolem, který určoval styl a svou platnost má dodnes. Natočila 42 hraných filmů a filmovou kariéru se rozhodla ukončit v roce 1973 ve svých 39 letech. 

Svůj další život zasvětila boji za práva zvířat, jemuž se věnuje dodnes. Je známá svými radikálními názory blízkými extrémní pravici a kritikou islámu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!