Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Voices of Meltingpot představují filmové rozhovory s 21 osobnostmi z festivalu řečníků

Kultura

  8:30
PRAHA/OSTRAVA - Díky projektu Voices of Meltingpot se veřejnosti zpřístupňuje jednadvacet filmových zpovědí inspirativních řečníků z různých oborů, kteří vystoupili v červenci 2018 v rámci festivalu Meltingpot pořádaného po boku hudebního festivalu Colours of Ostrava.

Osobnosti Voices of Meltingpot. foto: Meltingpot

Voices of Meltingpot

Rozhovory jsou zdarma přístupné na webu projektu Voices of Meltingpot.

Speciálně upravenou kamerou byly během festivalu pořízeny videozpovědi českých i zahraničních hostů, mezi které patří například francouzský „futuristický mnich“ Bruno Marion, Dán Meik Wiking, autor knihy Hygge a ředitel Institutu pro výzkum štěstí, americký fyzik a komiksolog James Kakalios, německý lékař a propagátor celostní medicíny Ruediger Dahlke, americký spisovatel a bývalý tzv. lovec ekonomik John Perkins, afghánská pracovnice Amnesty International Horia Mosadiqová či filmař a herec Ben Cole. Z českého prostředí v rámci projektu promluvili například geolog a popularizátor vědy Václav Cílek či shakespearolog Martin Hilský. 

Autor knihy Hygge a ředitel Institutu pro výzkum štěstí Meik Wiking.
Uznávaná tlumočnice znakového jazyka Amber Gallowayová.

Festival proběhl v loňském roce potřetí, filmová podoba rozhovorů se představuje podruhé. Záznam proběhl stejně jako minule v režii Robina Kašpaříka, rozhovory vedla moderátorka Veronika Poláčková.

Čtvrtý ročník festivalu proběhne v červenci

“První ročník filmových rozhovorů Voices of Meltingpot nás přesvědčil, že má smysl jít do toho znovu. Zachytit na kameru a uchovat tak inspirativní myšlenky, které zazní v létě v Ostravě. Jak pro ty zájemce, kteří na Meltingpot nemohli přijet, tak i pro ty, kteří si chtějí svůj zážitek ze setkání s našimi výjimečnými hosty připomenout,” říká kurátorka fóra Zlata Holušová.

K videím se pochvalně vyjádřili i samotní řečníci, například Kakalios či Hilský. „Moc se mi to líbí a k celému projektu vám gratuluji,“ uvedl český překladatel Shakespeara.

Čtvrtý ročník Meltingpotu bude probíhat od 17. do 20. července 2019 v industriálním areálu v ostravských Dolních Vítkovicích, opět po boku Colours of Ostrava. Letos se na něm má představit 150 řečníků. Jedním ze sponzorů festivalu bude opět také sever Lidovky.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!