Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vojta Kotek na jižním pólu. V Praze se natáčel film o Amundsenovi podpořený filmovým fondem

Kultura

  11:22
PRAHA - Režisér Espen Sandberg, který má za sebou režii posledních Pirátů z Karibiku, v Praze dotočil koprodukční norsko-švédsko-český snímek Amundsen. V dobrodružném dramatu o nejznámějším polárním badateli všech dob jednu z rolí Amundsenových společníků na cestách hraje Vojtěch Kotek, za českou stranu film produkuje Film Kolektiv.

Herec Vojtěch Kotek. foto: Reprofoto

Roald Amundsen mimo jiné jako první dosáhl jižního pólu a stal se na začátku minulého století největším polárním objevitelem. Jako první také například přeletěl severní pól ve vzducholodi. Tato vzducholoď, Amundsenovo letadlo, jeho lodě i tyto dekorace pro film vznikly v České republice a putovaly i do zahraničí. Snímek se natáčí také na Islandu a v Norsku. Další českou stopou ve filmu je kostýmní výtvarnice Michaela Hořejší Horáčková či art director Martin Kurel.

Příběh vypráví nejen o odvaze k celoživotnímu bádání a dosažení jižního pólu 14. prosince 1911, ale také o Amundsenově osobnosti. Ve filmu bude zachyceno i jeho dětství, kdy tématu velkolepých expedic propadl, či jeho vztah s bratrem Leonem, který byl pro něj v životě neméně zásadním.

Film Amundsen se v Česku natáčel 22 dní, do kin by měl přijít v roce 2019 a distribuovat jej bude Bontonfilm. Produkuje jej norská společnost Motion Blur, investorem je Svenks Film Industri ze Švédska. Česká strana využívá systém filmových pobídek a snímek získal podporu minoritních koprodukcí ze Státního fondu kinematografie.

Amundsenova výprava jako první dobyla jižní pól.
Polárník Roald Amundsen na jižním pólu.

„Státní fond kinematografie považuje podporu minoritních koprodukci za důležitý segment podpory, který dává smysl. V kombinaci s pobídkami umožňuje českým koproducentům být plnohodnotným partnerem i v evropských koprodukcích, jež kombinují velké téma, vysoké umělecké nároky a zároveň celosvětový divácký potenciál,“ uvedla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

Význam natáčení zahraničních produkcí v České republice potvrzuje také Pavlína Žipková, vedoucí Czech Film Commission, která je od loňského roku součástí fondu. Ročně tu zahraniční filmové a televizní produkce stráví podle ní stovky natáčecích a přípravných dnů a utratí kolem 4,5 miliardy korun.

Autor: