Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vondráčková si na sedmdesátiny zazpívá na Karlštejně. Hosté budou hvězdní

Kultura

  15:25
KARLŠTEJN - Zpěvačka Helena Vondráčková, stálice české pop-music již přes 50 let, zazpívá v sobotu na nádvoří hradu Karlštejn. Koncertem oslaví své dnešní 70. narozeniny. Během koncertu vystoupí také několik hostů, například Jitka Zelenková a Olga Matušková, a bude pokřtěna i zpěvaččina nedávno vydaná Diamantová kolekce. Organizátoři pak slibují i jedno překvapení.

Rok 2004: Helena Vondráčková na předvolebním koncertě ČSSD v Ústí nad Labem. foto: Jan ZátorskyLidové noviny

Narozeninové turné po velkých halách odstartovala Vondráčková 13. dubna v Boby centru v Brně a vyvrcholí 20. ledna v pražské O2 areně. Program nabízí nejen písničky, ale i samostatná hudební čísla. „Takže mě uvidíte i stepovat. Na koncertu představím také písně z desky Dávno vím svý, které jsou v pop-šansonovém stylu se zajímavými texty,“ řekla Vondráčková v rozhovoru před brněnským koncertem.

Spadlé letadlo s Alexandrovci pohnulo Zemanem. Lítost vyjádřila i Vondráčková

Album Dávno vím svý natočila Vondráčková s autory často o generaci mladšími. „Nekoukala jsem na to, jak jsou autoři staří. Šlo mi o lidi, kteří to umí dělat. Už na minulé desce jsem spolupracovala s Honzou Dvořákem, jehož nadčasové texty pro Petra Muka se mi líbily,“ uvedla Vondráčková.

Supraphon u příležitosti jejího životního jubilea vydal v polovině června Diamantovou kolekci Heleny Vondráčkové, soubor pěti CD, které mapují její dlouhou a neobyčejnou kariéru. První disk připomíná počátky její kariéry s písničkami z šedesátých let a na druhém jsou nejslavnější duety.

Třetí disk vzdává poctu textaři Zdeňku Borovcovi, který pro zpěvačku napsal přes 160 písňových textů. Na čtvrtém disku se Vondráčková představuje jako interpretka muzikálových a filmových melodií a pátý disk obsahuje výběr písní z celé její umělecké dráhy.

Autor: