Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Vraťte nám Topserialy!‘ Ke stávce na podporu pirátských serverů se přidalo již 19 tisíc lidí

Kultura

  17:18
PRAHA - Konec serverů umožňujících sledovat zadarmo oblíbené seriály řada fanoušků oplakala. Recesistická akce, jež původně zvala k protestu na sociální síti Facebook, vzbudila takový ohlas, že její organizátoři svolali opravdovou demonstraci. K události naplánované do Brna na 15. listopadu se dosud přidalo 19 tisíc lidí. O akci informoval server Seznam Zprávy.

Hra o trůny - 8. série: Kit Harington jako Jon Sníh. foto: HBO - Helen Sloanová

Vyhlašujeme stávku za obnovení stránky Topserialy.to a jí využívaných streamovacích serverů Verystream, Openload a Streamango. Náš život bez seriálů nemá smysl a za Netflix fakt platit nechceme,“ stojí v popisu akce Stávka za obnovení Topserialy.to.

Jon Sníh neboli Aegon Targaryen (Kit Harington). Hra o trůny, 8. série, 6. část.
Drak Drogon si prohlíží mrtvou Daenerys Targaryen (Emilia Clarkeová), vlevo...

Za úspěšným zátahem na původce pirátského obsahu šířeného přes internet, který jen v Česku sledovaly údajně až statisíce lidí, stojí takzvaná Aliance pro kreativitu a zábavu (ACE), jež sdružuje tvůrce obsahu. Ta dosáhla toho, že soud zakázal pirátským serverům další nelegální šíření seriálů. Kromě televizí a mediálních domů patří k ACE i tvůrci často „pirátěných“ seriálů – společnosti Netflix, HBO, Amazon či Disney.

Za chystaným protestem stojí web Aubergine, který satiricky komentuje společenské dění. K demonstraci se dosud hlásilo 19 tisíc uživatelů, přičemž je pravděpodobné, že většina z nich bere událost jako vtip. Najdou se však i tací, kteří v diskuzi pod událostí hájí své nároky na nelegální obsah.

pirátské seriály

Obecně však zaznívají spíše negativní komentáře. „Dobrá marnost tohle. Chápete, že pokud za ty seriály nebudete platit, tak je nebudou dělat?“ píše v diskuzi Tomáš Baazala. „To jako nepůjdete do práce, protože vám vypli server s pirátskou kopií seriálů?“ ptá se Viktor Kullák. „Už vidím, jak všichni tady pracují ve firmách, v nichž mají odbory, co jim schválí stávku,“ dodává.

Server Topserialy, jehož návrat „demonstrující“ požadují, ale zakázán nebyl. Jeho tvůrci se rozhodli činnost ukončit sami na základě zrušení zahraničních pirátských serverů. ,,Služby Verystream, Openload, Streamanga a Rapidvideo ukončily svůj provoz. Vzhledem k tomu, že odkazy na videa byly z těchto zdrojů, rozhodli jsme se ukončit provoz i my. Farewell, RIP,“ stálo na stránce Topseriálů, která je nyní již smazaná.