Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vstanou Oasis z popela? Bratři Gallagherové se usmířili a založili filmovou produkční společnost

Kultura

  15:30
LONDÝN - Dlouholetá a pověstná nevraživost bratrů Liama a Noela Gallagherových, zakladatelů kultovních Oasis, je pověstná. Nyní to ale vypadá, že se bratři konečně usmířili. Založili spolu totiž filmovou společnost Kosmic Kyte. Fanouškům to dává naději, že se dočkají i oživení samotné kapely.

Kapela Oasis - Liam a Noel Gallagherovi. foto: FB OASIS

Filmová společnost Kosmic Kyte je zatím záhadou. Nemá totiž žádné veřejné plány. Uvádí jen, že jejími dvěma řediteli jsou bratři Gallagherové. Liam Gallagher na svůj Twitter napsal: „Budeme dělat filmy a uděláme ze mě velkou filmovou hvězdu, však to znáte.“

Metronome Festival Prague, Praha, Výstaviště, 21. 6. 2019 (Liam Gallagher)
Metronome Festival Prague, Praha, Výstaviště, 21. 6. 2019 (Liam Gallagher)

Vypadá to, že se Gallagherovi konečně usmířili, což znovu dává fanouškům naději na znovuzrození Oasis. Když se totiž v roce 2009 skupina rozpadla, oba bratři se začali nenávidět a navzájem se v médiích osočovali. 

Noel Gallagher o svém bratrovi prohlásil, že je to „muž s vidličkou ve světě plném polévek.“ Liam to svému bratrovi vrátil tím, že ho i s jeho manželkou Sarou McDonaldovou veřejně přirovnal k dvojici skutečných sériových vrahů, Freda a Mary Westových. Ti 20 let terorizovali anglické hrabství Gloucestershire a mají na svědomí minimálně 12 obětí.

V roce 2018 ale návrat kapely vypadal nadějně. Hovořilo se o tom, že bratři konečně zakopali válečnou sekeru. Liam napsal na Noelův Twitter: „Pojďme dát velký Óčko (Oasis, pozn. aut.) zpět dohromady a přestaňme se navzájem vysí*at. Drinky jsou na mě.“

Hned rok nato ale došlo k dalšímu konfliktu. Noel vyhrožoval žalobou Liamovi kvůli tomu, že chtěl ve svém dokumentu As it is (Tak, jak to je) použít hudbu Oasis bez Noelova svolení. 

Skupina Oasis vznikla v Manchesteru v roce 1991. Hlavní dvojicí pětičlenné kapely byli právě bratři Liam a Noel Gallagherovi. Hudební svět si podmanila hity jako Wonderwall, Don´t look back in Anger, The Importance of Being Idle nebo Champaigne Supernova. Jejich druhé a nejznámější album (What’s the Story) Morning Glory? vydané v roce 1995 bylo roku 2010 vyhlášeno nejlepším britským albem čtvrtstoletí. Do svého rozpadu skupina vydala sedm studiových alb.

Po rozpadu Oasis v roce 2009 se oba bratři vrhli na sólové dráhy. Noel slaví úspěchy s kapelou Noel Gallagher’s High Flying Birds, se kterou před měsícem vydal studiové album Blue Moon Rising. Liam Gallagher koncertuje jen pod svým jménem. Předloni se představil v Praze v rámci festivalu Metronome.

Autor: