Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vychází komiks o životě Kurta Cobaina. Tentokrát v manga vydání do kapsy

Kultura

  15:08
LONDÝN/PRAHA - Bezmála sedmnáct let po smrti Kurta Cobaina znovu vychází komiksové zpracování jeho životního příběhu - tentokrát v kapesním manga vydání, které má rockového "superhrdinu" přiblížit právě dospívající generaci.

Zpěvák kapely Nirvana Kurt Cobain se zastřelil v roce 1994 foto: Reprofoto

Klasického komiksového hrdinu typu Supermana, Batmana či Spidermana tedy pohublý Kurt Cobain v rozpáraných džínách, se splihlými dlouhými vlasy a mučednicky zborcenou postavou nepřipomíná ani zdálky. Přesto zřejmě - a oproti klasickým hrdinům už za skutečného života - disponoval nadpřirozenými schopnostmi...

Ať už sám chtěl, nebo nechtěl, stal se symbolem jedné doby a mluvčím své generace, a ačkoliv od jeho tragické smrti brzy uplyne už druhé desetiletí, zdá se že Cobain nyní ožívá i pro generaci další. Právě proto světové nakladatelství Omnibus Press nezaváhalo a rozhodlo se pro znovuvydání komiksu s americkým rockerem coby padlým andělem na přebalu.

Komiks o životě Kurta Cobaina


"V dnešním světě končí hrdinové na tričkách. A existuje zvláštní odnož hrdinů, kteří po smrti nabudou síly, jakou by si za života stěží dokázali představit," píše hudební kritik a publicista Peter Doggett v předmluvě komiksu s názvem Godspeed: The Curt Cobain Graphic ("Bůh provázej: Obraz Kurta Cobaina"). "Dnes můžete vidět mučednické podobizny Kurta Cobaina na tričkách teenagerů, kteří zpěváka tak tak stihli zažít, pokud se náhodou batolili před televizorem, kde zrovna běžel jeho klip," dodává a vysvětluje, že "Cobain a jeho kapela se stali symbolem autentičnosti v době prázdnoty".

Původní komiks Cobainova příběhu z roku 2003 byl tehdy přeložen do šesti světových jazyků a nyní jde do prodeje v kapesním vydání. Formátem, který kopíruje oblíbený styl japonského komiksu manga, chtějí vydavatelé zaujmout současné teenagery. S nápadem vložit příběh Cobainova "krátkého" života včetně domácích neporozumění, světové slávy, drogové závislosti i tragického konce přišel vydavatel v Omnibus Press Chris Charlesworth poté, co na prodejní pulty distribuoval komiks o skupině Beatles.

PADLÝ ANDĚL

Komiksově zpracovaný příběh Kurta Cobaina (1967-1994) vyšel u Omnibus Press. 

Prostřednictvím internetového knihkupectví Amazon.com jej lze objednat v přepočtu asi za 180 Kč.


Měl prý tehdy obavy, že čtveřice Brouků dostatečně nezaujme mladou generaci čtenářů. K projektu Godspeed pak neomylně povolal zkušené tvůrce a kreslíře Barnabyho Legga, Jima McCarthyho a Flameboye, z nichž druhý jmenovaný předtím déle než deset let pracoval na proslulém komiksu Soudce Dredd. "A tak blyštivý overal nahradila dřevorubecká košile a hrdinskost zastal heroin..." píše list The Independent.

Ne každý si je jist přínosem, jakým se nakladatelé Omnibus Press ohání, ať už pro mladé čtenáře, nebo pro památku rockového génia. "Cobain je zobrazen velmi zjednodušeně jako pokřivený umělec, který zvládne zacházet se svým talentem, ale ne se svými neřestmi," píše v recenzi prostřednictvím serveru Den of Geek! pamětník Nirvany Glen Chapman.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!