Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vyjde kniha o okupaci 1968. Z pohledu Rusů

Kultura

  20:00
PRAHA - Ruský pohled na invazi do někdejšího Československa v roce 1968 přibližuje kniha, jejímž spoluvydavatelem je Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ústav v pondělí oznámil, že unikátní publikace představuje první pokus o ucelenější pohled na ruské vnímání vpádu vojsk zemí Varšavské smlouvy.

Okupace srpen 1968. foto: ČTK

Kniha pod názvem "Invaze 1968. Ruský pohled" obsahuje dosud nezveřejněná svědectví sovětských vojáků, generálů, novinářů i disidentů, fotografie a doposud neznámé snímky invaze.

ČTĚTE TAKÉ:

Rozhovory do knihy poskytli generálové Pavel Kosenko a Eduard Vorobjov, novináři Vladimir Lukin a Vladlen Krivošejev a také ruské disidentky Ljudmila Alexejevová a Natalia Gorbaněvská.

Kniha obsahuje studie Tomáše Glance, Daniela Povolného, Dmitrije Běloševského i ruských historiků Nikity Petrova a Olgy Pavlenkové. Svou osobní vzpomínkou přispěl i politik a chartista Petr Pithart.

Publikaci doprovázejí fotografie Josefa Koudelky, Karla Cudlína a také doposud nezveřejněné snímky invaze amerického fotografa Paula Goldsmitha či sovětského výsadkáře Borise Šmeljova.

ÚSTR a nakladatelství Torst knihu představí tento čtvrtek v Praze. Prezentace se zúčastní autoři publikace a také čestní hosté - ruský historik a disident Alexandr Daniel a Vorobjov, účastník pražské invaze 1968, poslední velitel sovětských vojsk v ČSSR a dnes ruský politik.

Třiačtyřicáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sověty si Česká republika připomene v neděli. Srpnové události v Československu zastavily reformu a pokus o uvolnění a obrodu tehdejší společnosti.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!