Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výlet do okupované Francie. Čtvrť Montmartre uvízla kvůli karanténě ve čtyřicátých letech minulého století

Kulisy v pařížské čtvrti Montmartre. foto: REUTERS/ČTK

PAŘÍŽ - V Pařížské čtvrti Montmartre probíhalo natáčení válečného filmu. Kvůli rychlým změnám a karanténě filmaři sice odešli, ale kulisy obchodů a propagandistických plakátů připomínajících rok 1941 zůstaly. Zatím není jasné, jak dlouho „výzdoba“ na místě zůstane.
  6:49

Černá komedie režiséra Fred Cavayého (Limit, Tři dny ke svoboděAdieu Monsieur Haffmann vychází z populární francouzské divadelní hry. Ta vypráví o židovském klenotníkovi Josefu Haffmanovi, který se snaží zachránit před nacisty. Poprosí proto svého zaměstnance a přítele Pierra Vignaeua, aby obchod vedl místo něj, zatímco on se ukryje v bezpečném místě ve skladu. Jenže za války jsou i ta nejlepší přátelství vystavena mnohým zkouškám.

Kulisy v pařížské čtvrti Montmartre.
Historické kulisy v pařížské čtvrti Montmartre.

Štáb právě finišoval natáčení, když přišlo razantní vládní nařízení o karanténě. Filmaři pobalili jen to nejnutnější a nechali Montmartre (hlavně ulice Rue Berthe a Rue Androuet) ve stavu jako za nacistické okupace.

Kromě propagandistických plakátů plných francouzských a německých hesel je v ulicích k vidění například výrobce zrcadel, obchod s korzety, opravna obuvi a samotné klenotnictví hlavní postavy, kterou ve filmu ztvární populární francouzský herec Daniel Auteuil (Zaujetí, Válka policajtů).

Nacistická okupace Paříže probíhala od 14. června 1941 do 24. srpna 1944. Francie jako taková existovala pouze jako loutkový stát pod vedením maršála Pétaina. V Paříži pod nadvládou nacistů probíhaly denně policejní razie proti židovským obyvatelům. Město bylo také velmi oblíbené jako místo rekreace pro nacistické důstojníky.