Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Výlety s policisty do minulosti i do nadpřirozena. Jaké jsou nejoblíbenější české kriminální seriály?

Kultura

  5:00
PRAHA - Česká televize nedávno uvedla kriminální seriál Sever a na její obrazovky se v říjnu chystá i Princip slasti. Jaké české kriminálky ale mají u českých diváků největší úspěch? Se serverem Lidovky.cz se podívejte na devět seriálových titulů, které divákům podaly usvědčující důkazy o své kvalitě.

Svět pod Hlavou: Václav Neužil foto: Česká televize

Případy 1. oddělení

87 % na recenzním portálu ČSFD 
Česká televize, 2014-2016
Dvě série, celkem 22 epizod

Úspěšný seriál lákal hlavně na to, že se inspiroval skutečnými a mediálně velmi známými zločiny z konce osmdesátých let. Na scénáři se podílel i skutečný vedoucí pražské „mordparty“ Josef Mareš. Seriál je díky tomu věrně odpovídá skutečnosti - policisté mnohdy již brzy vědí, kdo je zločincem, ale největší výzvou je nalézt proti němu přesvědčivé důkazy.

Hrají: Ondřej Vetchý, Bolek Polívka, Petr Stach, Filip Blažek, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš a další.

Hříšní lidé města pražského

87 % na recenzním portálu ČSFD
Československá televize, 1968-1969
Jedna série, třináct epizod

Dnes již legendární kriminálku režiséra a scenáristy Jiřího Sequense proslavil hlavně Jaroslav Marvan ve své životní roli kriminálního rady Karla Vacátka. Seriál vznikl na motivy kriminálních povídek spisovatele Jiřího Marka.

Na Hříšný lid navázaly čtyři celovečerní filmy - Pěnička a paraplíčko (1970), Partie krásného dragouna (1970), Vražda v hotelu Excelsior (1971) a Smrt černého krále (1972). V roce 1988 na Hříšný lid volně navázalo seriálové Panoptikum města pražského (viz dále). 

Hrají: Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová a další.

Dobrodružství kriminalistiky

86,1 % na recenzním portálu ČSFD
Československá/Česká televize, 1989-1994
Čtyři série, celkem 26 dílů

Tento kriminální cyklus není klasickým seriálem. Jedná se o příběhy z rozdílných historických období, které se zabývají velkými kauzami nebo ukazují první zavedení nějakého kriminalistického postupu v praxi. V každém díle se diváci setkávají se skutečnými historickými postavami i případy. 

Seriál se věnuje například bertilonáži, mechanoskopii, daktiloskopii nebo takzvané uhlenhutově metodě, způsobu rozlišení zvířecí krve od té lidské. Vysvětlí i vzniky kriminalistických spolků a organizací, jako byla například americká Pinkertonova detektivní agentura. 

Hrají: Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar a další.

Četnické humoresky

80,2 % na recenzním portálu ČSFD
Česká televize, 2001-2007
Tři série, celkem 39 dílů

Zločiny se děly za první republiky i na brněnském venkově. Ještě že je tady strážmistr (později dokonce vrchní strážmistr) Karel Arazím (Tomáš Töpfer) a jeho parta neohrožených četníků. Oblíbený seriál, který nejprve režíroval Antonín Moskalyk a po jeho smrti dcera Pavlína, do žánru klasické dobové kriminálky přidává i notnou dávku humoru. 

Příběh končí před nástupem druhé světové války. Ke čtvrté řadě nikdy ani dojít nemohlo, protože skutečné sídlo seriálových četníku bylo srovnáno se zemí. 

Hrají: Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková a další.

Mamon

80,2 % na recenzním portálu ČSFD
HBO, 2015
Jedna série, šest dílů

Divoká devadesátá léta. Novinář (Matěj Hádek) slídí okolo podezřelých aktivit státního podniku. Netrvá to dlouho, než zjistí, že je do všeho zapleten i jeho vlastní bratr. Jde přeci hlavně o peníze, že?

Šestidílná minisérie režiséra Vladimíra Michálka vychází ze stejnojmenné norské seriálové předlohy. Mamon získal v roce 2016 Českého lva pro nejlepší dramatický seriál.

Hrají: Matěj Hádek, Eva Leimbergerová, Gabriela Míčová, Michal Dlouhý, Tereza Hofová, Daniel Tůma, Igor Bareš, Ondřej Malý, Dušan Sitek, Pavlína Štorková a další.

Panoptikum Města pražského

79,3 % na recenzním portálu ČSFD
Československá televize, 1988
Jedna série, deset dílů

Volné pokračování Hříšných lidí města pražského znovu divákům představilo ty nejhorší darebáky z temných uliček hlavního města. Radu Vacátka (Jaroslav Marvan zemřel v roce 1974) nahradil rada Korejs (Jiří Adamíra). Tentokrát se seriál odehrává během hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let. 

Hrají: Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta, Naďa Konvalinková, Ladislav Mrkvička, Ilja Racek, Ota Sklenička, Jiří Krampol a další.

Rapl

78,5 % na recenzním portálu ČSFD
Česká televize, 2016-2019
Dvě série, celkem 26 dílů

Kriminální seriál režiséra Jana Pachla se soustředí na krušnohorský (v druhé sérii ústecký) policejní tým, kterému charakterově vévodí svérázný ranař, major Kuneš (Hynek Čermák). Kriminalista v pohraničí je nejvyšší v republice, což dává Rapl divákovi jasně najevo. Seriál vznikl jako volné pokračování úspěšného Cirkusu Bukowsky. Nutno dodat, že druhá série je hodnocená o poznání hůře než první. 

Hrají: Hynek Čermák, Lukáš Příkazký, Alexej Pyško, Lucie Žáčková, Tomáš Jeřábek, Jan Dolanský, Dana Černá, Jiří Vyorálek, Aneta Krejčíková, Stanislav Majer a další.

Ztracená brána

77,8 % na recenzním portálu ČSFD
Česká televize , 2012
Samostatná série, tři díly

Ztracená brána je seriálový film o třech dílech, který pro českou televizi natočil režisér Jiří Strach na motivy knižní předlohy Arnošta Vašíčka. Ztracená brána je volným pokračováním Ďáblovy lsti (2009). 

I tentokrát dvojice vyšetřovatelů Petr Sumara (Jiří Dvořák) a Lenka Šímová (Aňa Geislerová) vyhledá pomoc religionisty Michala Růny (Ivan Trojan), aby jim pomohl vyřešit další komplikovaný případ. 

Hrají: Ivan Trojan, Jiří Dvořák, Aňa Geislerová, Josef Abrhám, Tomáš Töpfer, Viktor Preiss, Pavel Kříž, Jana Pidrmanová, František Němec, Taťjana Medvecká a další. 

Svět pod hlavou

77,7 % na recenzním portálu ČSFD
Česká televize, 2017
Jedna série, deset dílů

Policistu Filipa Marvana (Václav Neužil) srazí auto a on upadne do kómatu. Probudí se v roce 1982, což by nebylo tak divné, kdyby ho auto nesrazilo v roce 2016. Co se stalo? Jak je možné, že se octl v minulosti? Filip potkává svoje rodiče několik měsíců předtím, než se narodil. Má jedinečnou možnost zásahem do minulosti změnit budoucnost a vyřešit ten největší případ ještě před tím, než se vůbec stal.

Hrají: Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Bárdos, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar, Miroslav Hanuš a další.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.