Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Autoři filmu o sexuálním násilí mají oscarové ambice. Distancují se od producenta Weinsteina

Kultura

  12:00
Los Angeles - Kriminální snímek Wind River, žhavý kandidát na Oscara, z filmu vymaže jméno producentské společnosti Weinstein Company. Tvůrci snímku se tak distancují od producenta Harveyho Weinsteina obviněného z několika desítek sexuálních obtěžování. Wind River navíc o tématu obtěžování a znásilňování pojednává. To by mu paradoxně mohlo pomoct v boji o Oscara.

Cory Lambert (Jeremy Renner) má s indiány výborné vztahy. foto: Falcon

Kriminální thriller Wind River se úspěšně českému publiku představil na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde vyhrál diváckou cenu. Stopař Cory Lambert (Jeremy Renner) objeví v národním parku v americkém Wyomingu mrtvolu indiánské dívky. O případ se začne zajímat FBI, která na místo pošle agentku Jane Bannerovou (Elizabeth Olsenová). Cory s Jane zjišťují, že za vším je rasová nenávist a sexuální násilí. Nosným tématem jsou i příběhy indiánských žen, které jsou tomu vystavovány.

RECENZE: Krimithriller Wind River je napínavá kovbojka bez kompromisů

Taylor Sheridan, režisér snímku, spolu s Rennerem lobbuje za vymazání loga a jména firmy Weinstein Company ze všech produktů spjatých s Wind River. Firma snímek produkovala a zaplatila deset milionů dolarů na jeho vznik. Weinstein Company založil spolu se svým bratrem producent Harvey Weinstein. Toho obvinilo více než 70 žen ze sexuálního obtěžování. Ačkoliv Harveyho firma již vyhodila, Sheridanovi s Rennerem to nestačí.

Agentka Jane Bannerová (Elizabeth Olsenová) má s místním podnebím celkem...
Nadechnout a zamířit. Snímek Wind River (2017).

Přetrhání vazeb k Weinstein Company by také znamenalo, že producentská firma už ze snímku Wind River neuvidí ani dolar. Jeho tvůrci chtějí takto „ušetřené“ finance věnovat charitě National Indigenous Women´s Resource Centre, která podporuje právě zneužívané indiánské ženy. Informace o tom přinesl web Deadline. Není ale známo, jak by vyrovnání mezi filmaři a Weinstein Company vypadalo.

Právě ale téma znásilňování a sexuálního obtěžování může paradoxně snímku Wind River pomoct. Kauza producenta Harveyho Weinsteina ze sexuálního predátorství udělala velmi aktuální téma, na které musí veřejnost reagovat. Způsob, jakým se s tím Wind River vyrovnává, by tak mohl zapůsobit na porotu cen Americké filmové akademie. Podle expertů je tak dobře možné, že si pro sebe snímek právě zajistil zlatou sošku za nejlepší film.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč