Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Výstava Silver Lining připomíná čtvrtstoletí Chalupeckého ceny a otevírá podzimní sezonu

Kultura

  17:05
PRAHA - Výstavou bilancující 25 let trvání Ceny Jindřicha Chalupeckého, prestižního tuzemského ocenění pro mladé výtvarné umělce, začíná podzimní výstavní sezona v Národní galerii. Výstava s názvem Silver Lining představuje práce všech dosavadních laureátů ceny, jejím kurátorem je Adam Budak, šéfkurátor NG. Dnešní vernisáží ve Veletržním paláci začne ještě pět dalších výstav, mezi nimi i cena pro diplomanty evropských uměleckých škol Start Point 2015 nebo festival Fotograf.

Výstava Silver Lining představuje práce všech dosavadních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého. (Foto z příprav). foto: ČTK

Výstava Silver Lining představuje díla od prvního držitele Chalupeckého ceny z roku 1990 Vladimíra Kokolii přes její další nositele Františka Skálu, Petra Nikla, Davida Černého, Michala Pěchoučka, Jána Mančušku, Kateřinu Šedou až po zatím posledního laureáta Romana Štětinu. Letošní bude známý v listopadu, kdy ho v Brně vybere mezinárodní porota.

Šéfkurátor Národní galerie Adam Budak.

Silver Lining zahrnuje nově vzniklá díla někdejších laureátů, ale i díla přetvořená či upravená pro dané místo v duchu site-specific. Architektem výstavy je jeden z laureátů ceny Dominik Lang. Zastoupeno je na ní 24 z 25 nositelů, Vasil Artamonov a Alexey Klyuykov, kteří zvítězili společně, se sami rozhodli nezúčastnit se, řekl Budak ČTK. Budou ale zastoupeni v doprovodné publikaci.

Podle Budaka nemá být ani pamětní sbírkou, ani síní slávy. Neměla by být vnímána jako souhrn děl zúčastněných autorů - nemají spolu nic společného kromě toho, že cenu získali. Výstava prezentuje cenu jako instituci, uvedl. „Nabízí moment sebereflexe, anatomický průřez institucionálním fenoménem,“ dodal.

Výstava Silver Lining představuje práce všech dosavadních laureátů Ceny...
Výstava Silver Lining představuje práce všech dosavadních laureátů Ceny...

Výstava se prý snaží být i vyjádřením naděje a optimismu, proto její autoři do názvu zvolili část anglického přísloví Every cloud has a silver lining (Každý mrak má stříbrný lem), tedy všechno zlé je k něčemu dobré.

Cena Start Point mapuje od roku 2003 diplomové práce studentů evropských uměleckých škol a dnes je největší přehlídkou svého druhu. Letos bylo z 34 škol z 18 zemí vybráno pro finální výstavu kolem 20 umělců, kteří přijeli na dnešní vernisáž, při níž bude vyhlášen vítěz a další ocenění. Kromě výstavy je soutěž především o setkávání nadějných umělců a odborníků napříč zeměmi, tradicemi a žánry, říkají pořadatelé ceny. Podle Budaka pak jsou společné výstavy možností srovnat práce začínajících evropských studentů s díly laureátů tuzemského významného ocenění.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!