Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Výstava Sofiina volba po česku připomene osudy válečných dětí

Kultura

  6:00
JIHLAVA - Výstava na jihlavské radnici představí osudy 80 českých židovských dětí, které se na počátku války dostaly do Dánska a v roce 1943 uprchly do Švédska. Poté mezi sebou ztratily kontakt na 70 let. Tento pozapomenutý příběh objevila novinářka Judita Matyášová.

Skupina českých teenagerů na procházce v okolí dánského města Naestved foto: Archiv J. Matyášové

Dnešní vernisáže se zúčastní také dvaadevadesátiletá Margit Meissnerová, vdova po Františkovi Meissnerovi, který prožil dětství v Jihlavě a v roce 1939 odjel do Dánska. Margit Meissnerová přijede z Ameriky, aby se podívala na místa, kde prožil její manžel školní léta.

Celý projekt, z něhož vznikla také kniha Přátelství navzdory Hitlerovi, ostartoval nález jediné fotografie. V říjnu 2010 publikovala Judita Matyášová článek o židovské dívce, Heleně Böhmové z Jihlavy. Jediná fotografie odstartovala tříleté pátrání po celém světě. Matyášová na výstavě představuje nejen předválečné osudy těchto dětí, ale také to, jak žijí dnes a jak vzpomínají na český domov. Na výstavě jsou také příběhy dětí z Jihlavy, které byly součástí této skupiny.

Matyášová vypátrala po celém světě třicet pamětníků. Kamarádi Zuzany se setkali...

"Fotografie Helenky Böhmové z Jihlavy byla na začátku mého tříletého pátrání. Vyhledávala jsem pamětníky po celém světě. Bez pomoci mnoha lidí z Jihlavy, z Třešti a Velkého Beranova bych nikdy nemohla objevit tyto zapomenuté příběhy. Jsem velice ráda, že mám nyní možnost představit výsledky mé práce právě v Jihlavě, kde celý příběh dětí začíná," říká autorka výstavy Judita Matyášová.

ČTĚTE TAKÉ

Výstavu zahájí v úterý 12. června od 16.00 vernisáž ve Velké gotické síni jihlavské radnice, samotná výstava začne 13. června a potrvá do 31. srpna 2014. V pondělí  16. června od 16.00 se uskuteční přednáška autorky.

"Paměť je jedna z nejúžasnějších a také nejzrádnějších věcí, kterou člověk má," říká k výstavě Jaroslav Vymazal, primátor města Jihlavy. "Je v pořádku, že se nám časem vytratí z hlavy nepříjemné nebo velmi zlé vzpomínky, nebo si některé události zpětně trochu přemalujeme do zářivějších barev. Vzpomínka na minulost je ale také ponaučením do budoucnosti. Ono ohleduplné zapomínání nás může znovu přivést do velkých problémů. Proto je velmi důležité si historii připomínat a především rozeznávat, kdy se minulost začíná opakovat. Přeji si, aby výstava co nejlépe připomněla, čemu se vyhnout a naopak, čeho se v cestě časem držet."

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!