Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Výstava má přiblížit život homosexuálních rodičů a jejich dětí

Kultura

  7:00
PRAHA - Dvanáct portrétů rodin gayů či lesbických žen s jejich dětmi ukazuje výstava, která potrvá na piazzettě Národního divadla v Praze do konce srpna. Akce je součástí festivalu sexuálních menšin Prague Pride a pořádá ji Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

Výstava velkoformátových fotografií s názvem Různé rodiny, stejná práva byla otevřena 14. srpna v Praze na piazzettě Národního divadla. Snímky zachycují rodiny gayů a lesbických žen s jejich dětmi. Výstava doprovází festival sexuálních menšin Prague Pride foto: ČTK

Aktivisté velkoformátovými snímky chtějí prý upozornit na to, že v Česku se dvěma matkami či dvěma otci vyrůstají tisíce dětí. Zákony na ně ale nepamatují. "Je potřeba ty rodiny zviditelnit a ukázat, že tu jsou. Paragraf v zákoně o registrovaném partnerství sice zakazuje adopce, ale tohle je jiný případ.

'Pokud se partnerce něco stane, syna mi vezmou'

Ty děti mají jednoho biologického rodiče. Naším cílem je uzákonit, aby mělo právo a mohlo dostat i toho druhého," řekl Zdeněk Sloboda z PROUD. Partneři či partnerky totiž v Česku nemohou adoptovat ani biologického potomka svého protějšku, i když se o dítě starají od jeho narození. "Děti z rodin, jako je ta naše, jsou ve srovnání s ostatními dětmi znevýhodněné.

Kdyby se mojí ženě nedej bože něco stalo, tak mi můžou dítě vzít a poslat ho do 'děcáku'. To by se mělo změnit," řekla Libuše z Prahy, která se svou partnerkou Markétou vychovává syna Toníka.

Výstava velkoformátových fotografií s názvem Různé rodiny, stejná práva byla otevřena 14. srpna v Praze na piazzettě Národního divadla. Snímky zachycují rodiny gayů a lesbických žen s jejich dětmi. Výstava doprovází festival sexuálních menšin Prague Pride

Přispět ke změně prý byl jeden z důvodů, proč se Libuše se svou rodinou nechala vyfotografovat na výstavu. Neobává se toho, že by jim zveřejnění soukromí mohlo uškodit. "Myslím si, že je to úplně naopak. Čím víc lidí bude vědět, že tyhle dvě sousedky, o nichž si myslí, že jsou to sestry nebo nějaké příbuzné, jsou lesby s dítětem - a uvidí, že to dítě prospívá - tím míň se budou bát a bude jim to připadat normálnější," míní jedna z matek devatenáctiměsíčního chlapečka.

ČTĚTE TAKÉ:

Organizátoři začali s přípravou výstavy před půl rokem poté, co je oslovili pořadatelé Prague Pride. Přemýšleli, jak by téma rodičovství pro festival pojali. Nakonec se rozhodli, že veřejnosti "duhové rodiny" ukážou. Podle nich v Česku se dvěma otci či dvěma matkami vyrůstají tisíce dětí. Slobody řekl, že uskutečnění nápadu byla ale téměř nadlidská práce. Rodiny totiž většinou z obavy z reakcí okolí účast odmítly. Sloboda doufá, že se "12 statečným" zveřejnění jejich soukromí nevymstí.

Odpůrci adopcí pro homosexuály argumentují tím, že dítěti budou chybět tradiční mužské a ženské vzory a že ho život v takové rodině poškodí. Podle Slobody to dlouhodobé výzkumy nepotvrdily. Ukázaly prý ale to, že děti z "duhových rodin" bývají tolerantnější a v dospělosti pak sami se svým partnerem dokážou lépe komunikovat a dohodnout se na fungování domácnosti. Tradiční rozdělení mužských a ženských rolí totiž u nich doma mezi jejich rodiči neplatilo a na činnostech se domlouvali.

Autoři: ,