Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Výstava v Olomouci se ohlíží za dílem Jana Švankmajera

Kultura

  7:00
OLOMOUC - Práci předního českého filmového režiséra, scénáristy a výtvarného umělce Jana Švankmajera přibližuje výstava zahájená v Muzeu moderního umění.

Jan Švankmajer zahajuje výstavu v Olomouci foto: ČTK - Luděk Peřina

K vidění jsou tu tři stovky kreseb, frotáží, objektů, grafik, loutek, kreslených scénářů, pracovních fotografií k filmům a plakátů. Výstava nazvaná Možnosti dialogu je ve znamení Švankmajerova surrealismu a v Olomouci potrvá do 15. září.

"O výstavu Jana Švankmajera jsme usilovali několik let. Těší nás, že se to podařilo, neboť o jeho dílo je neustálý zájem ve výstavních síních světových metropolí. Olomouc se teď včlenila mezi Tokio, Moskvu nebo Londýn," řekl novinářům ředitel Muzea umění Michal Soukup.

Výstava podle kurátora Iva Bindera představuje Švankmajerovu tvorbu od konce 50. let do současnosti. "Poukazuje na to, jak je jeho filmová tvorba neoddělitelně spjata s ostatními výtvarnými projevy, ať už jde o kresby, koláže, frotáže, objekty, nebo taktilní umění," uvedl Binder.

Výstava Možnosti dialogu poodhaluje autorovu inspiraci a důležitost spolupráce se ženou Evou, která je podepsána pod výtvarnou stránkou některých filmů. "Řada vystavených scén z filmů je naše společná práce. Také jsem do výstavy zařadil několik Eviných obrazů a kreseb, protože dokreslují jednotlivá témata výstavy i náš společný život," řekl Švankmajer, podle kterého je jeho volná a filmová tvorba velmi propojena.

Od deníků ke kritikám

Autor si postěžoval, že má připravený nový filmový projekt, avšak nemůže na něj sehnat peníze. "Nikdo tomu nevěří, ale je to tak. Nemůžeme sehnat peníze. Na filmy, které já točím, ve světě nejsou peníze," uvedl.

Koncepce olomoucké výstavy vychází z její nedávné premiéry v Galerii hlavního města Prahy. Odvíjí se od jednotlivých filmů a představuje artefakty a scény z Švankmajerových filmů i jeho volnou tvorbu. Součástí výstavy jsou pracovní fotografie, filmy o filmu, pracovní deníky, publikace, kritiky či plakáty.

"Na příslušných místech také návštěvníci uvidí ukázky z krátkých i celovečerních filmů a na závěr rozsáhlý televizní rozhovor mezi Janem Švankmajerem a Martinem Šulíkem, který vznikl v rámci cyklu televizních portrétů Zlatá šedesátá," podotkl Binder. Výstavu od začátku týdne doprovází v uměleckém centru Univerzity Palackého přehlídka Švankmajerových filmů.

Jan Švankmajer

Jeden z nejznámějších českých filmařů. Patří mezi uznávané světové animátory a ve své tvorbě vždy kráčel originální cestou. Jeho filmy překypují obrazností, prolíná se v nich sen s realitou a černý humor a agresivita s básnickým viděním světa. Osmasedmdesátiletý filmový režisér, animátor a výtvarník je považován za čelného představitele pozdního českého surrealismu.

Autor: