Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Výstavy betlémů po celém Česku - od dřevěných po perníkové

Kultura

  6:01
Vánoční období nabízí po celém Česku prohlídku řady expozic betlémů. Podle Českého sdružení přátel betlémů je jich v těchto dnech na tři desítky - současných i historických, pevných i mechanických. Jsou řezané ze dřeva, paličkované, skleněné, ze slámy či kukuřičného šustí, papíru i perníku - ty jsou tradičně nejvoňavější. I ve velikostech se liší

Betlém z ovčího rouna je k vidění na výstavě Pohádkové Vánoce v Betlémské kapli foto: www.vanocnovystava.cz

Sběratelé se orientují na miniaturní verze, třeba v kokosovém ořechu, skořápce z vlašského či dokonce lískového oříšku. Po celý rok mohou zájemci přijít na Muzea betlémů v Karlštejně, jehož chloubou je královský betlém s pohyblivými figurami na ploše 80 metrů čtverečních. Otevřeno tu mají denně včetně Štědrého dne i Silvestra. Zavítat sem mohou i příznivci novoročních výšlapů.

Metelkův betlém v Jilemnici obsahuje 142 pohyblivých figurek.

V Gymnáziu Jana Keplera v Praze 6 na Pohořelci zahájí tradiční výstavu v sobotu 21. prosince. Otevřena bude každý den včetně Štědrého dne a Silvestra až do 3. ledna. Za krásou betlémů mohou lidé přijít například do Mohelnice, do bývalého Augustiniánského kláštera ve Šternberku, Bechyně, Nového Města na Moravě, na Slezskoostravský hrad, do Uherského Brodu, Letohradu a Rychnova nad Kněžnou. Krkonošské muzeum ve Vrchlabí vystavuje výrobky tamních betlemářů, regionální výstavu betlémů uspořádalo i Městské muzeum a galerie Svitavy. Kralické betlémy si mohou zájemci prohlédnout v Krkonošském muzeu v Jilemnici.

Dřevořezby ve Chvalském zámku

Na Živý betlém zvou na Štědrý den odpoledne zájemce do Chvalského zámku v Horních Počernicích. Do 12. ledna tam budou instalovány dřevořezby českých panovníků a jejich manželek z dílny malířky, ilustrátorky a řezbářky Jarmily Haldové. Atmosféru dokreslují dřevěné i keramické glazované betlémy, dále betlémy malované a vystřihované. Vánoce tu uzavřou s živými velbloudy a třemi králi 5. ledna.

S betlémy a vánočními tradicemi se mohou seznámit návštěvníci areálu kostela Panny Marie Sněžné v Praze. Pohádkové Vánoce nabízí tradiční výstava v Betlémské kapli. Návštěvníci si mohou prohlédnout například modrotiskový či krušnohorský betlém, ovšem hlavním tématem jsou české pohádky včetně Trnkových Broučků a oblíbených postaviček z večerníčků.

V Muzeu Karlova mostu poutají pozornost skleněné betlémy ze Železného Brodu. V expozici nechybí ani největší slaměný betlém na světě polské provenience. Vzhledem k umístění v čele hlavní chodby si ho zájemci mohou vyfotografovat s panoramatem Pražského hradu v pozadí. Součástí expozice je Vltavský rybí betlém a exponát z kukuřičného šustí. Má 120 postav a roku 2009 byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů.

Více na http://www.sdruzenibetlemaru.cz

Autor: