Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Výstavy v Praze: nenápadný půvab ateliéru i souložící gestapáci

Kultura

  7:00
PRAHA - Dvě zcela protikladné expozice jsou právě k vidění v pražských výstavních síních. Jen do 13. října potrvá komorní projekt fotografky Adély Leinweberové, která pod názvem Zrušená zastávka na pár dní oživila Ateliér Josefa Sudka. Velkolepou přehlídku provokativních děl bratří Chapmanů nedávno zahájila Galerie Rudolfinum; potrvá do 5. ledna.

Provokativní díla bratří Chapmanů vystavuje pražská Galerie Rudolfinum foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sex, smrt, fascinace nacismem – to jsou hlavní témata tvorby významných současných umělců, Jakea a Dinose Chapmanových, jejichž dílo vystavuje Galerie Rudolfinum. Přehlídka se jmenuje The Blind Leading the Blind (Slepý vede slepého) a prezentuje souhrn prací vytvořených od 90. let po současnost. Je vůbec největší přehlídkou tvorby obou autorů v kontextu střední Evropy. V pěti tematických celcích v jednotlivých sálech jsou jejich sochy, objekty, malby, kresby a lepty.

Jsou mnohem horší věci, tvrdí kontroverzní duo

Svými instalacemi, obrazy a kresbami Chapmanové podle kurátora výstavy Otto Urbana pomocí cynického a sarkastického humoru poukazují na současnou pokleslou politickou, společenskou, náboženskou a morální situaci. Na dotazy novinářů, zda obrazy zmutovaných dětí, červy prolezlé lidské ostatky či kopulujících nacistů nejsou za hranicí etiky, bratři při vernisáži výstavy odpověděli, že při pohledu na každé z děl si člověk může představit něco mnohem horšího. Ani sex a smrt nejsou pro Chapmany tabuizovanými tématy. "Každý, kdo se narodí, zemře, všichni o tom přemýšlíme. Smrt je nevyhnutelná kulminace života, myslím, že je přirozené, že se umělci zabývají tématem smrti," řekli.

Součástí výstavy jsou také plastiky.

Zásadním námětem tvorby Chapmanových je tematika fašismu. Cyklus Fucking Dinosaurus je jejich pohledem na absolutní zlo, které mohou symbolizovat nacisté a hrůzy holokaustu. Instalaci tvoří postavy nacistů s ohořelými tvářemi, kteří si vyděšeně prohlížejí vystavené objekty - dílo odkazuje k propagandistické výstavě Entartete Kunst (Zvrhlé umění), kterou uspořádali nacisté z děl moderních výtvarníků. Interpretace díla je těžká stejně jako u ostatních - na rukávech mají nacisté místo svastiky smajlíky. "Je to hodný nácek, protože se dokáže pěkně usmívat a na rameni nosí smajlíka, nebo je to zlý nácek, neboť jeho škleb je horší než úsměv ďábla?" ptá se Jake Chapman…

Zrušené zastávky našeho života

Absolventka FAMU Adéla Leinweberová vystavuje svá na první pohled nenápadná, ale působivá videa a fotografie v prostorách Ateliéru Josefa Sudka. Zajímavý je už způsob, jakým jsou díla umístěna v prostoru galerie, včetně zahrady, kterou tak oživují a doplňují. Zdánlivá jednoduchost může svádět k lehkému přehlédnutí, videa i fotografie ale stojí za zastavení. Právě schopnost pozastavení se v čase, setrvání ve chvíli, která je zdánlivě banální a obyčejná, ale přesto je součástí – a ne nevýznamnou – našeho života, je silnou stránkou fotografky.

Adéla Leinweberová: Zrušená zastávka

"Díla Adély Leinweberové balancují na hranici banality - něčeho, co je běžné a přehlížené - a katalyzátoru emocí. Prostřednictvím jejího aparátu se stáváme pozorovateli, voyery malých každodenních etud, v nichž není nic neobvyklého, a přesto nesou pozitivní patos. Nezáleží, jestli je scéna vytržená z Prahy, Barcelony nebo Benátek," uvádí kurátorka výstavy Tereza Jindrová. "Ve svých video-básních, které jsou většinou téměř statické, sleduje Adéla individum, jeho bezděčnou osamělost i snahu ji překonat. Nic nekonstruuje, pouze vybírá z obrazů, které ji obklopují… Jen konstatuje svět, který esteticky dokresluje fotografiemi okenních drapérií a symbolicky doplňuje objektem opuštěného sršního hnízda."

Výstava Adély Leinweberové v Galerii Josefa Sudka

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.