Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vyznání na Karlově mostě. Nová ukázka na Spider-Mana je jen pro ty, kteří viděli poslední Avengers

Kultura

  15:00
PRAHA/LODNÝN/BENÁTKY - Když jsou všichni nejmocnější hrdinové na světě k nedostižení, musí spravedlnost do rukou vzít přátelsky Spider-Man ze sousedství. Situaci mu ale komplikuje fakt, že je se školou na výletě v Evropě. Nová ukázka dává nahlédnout do Prahy i Liberce. Pozor, článek i ukázka obsahují vyzrazení části děje filmu Avengers: Endgame. Spider-Man: Daleko od domova doskáče do českých kin 4. července.

Michelle Jonesová (Zendaya) a Spider-Man (Tom Holland). Snímek Spider-Man: Daleko od domova (2019). Režie: Jon Watts. foto: MARVEL

Takovéhle prázdniny si Peter Parker, jinak také maskovaný superhrdina Spider-Man, určitě nepředstavoval. Ještě se ani pořádně nevzpamatoval ze smrtí svého mentora Tonyho Starka (Robert Downey Jr.). Školní výlet po Evropě měl být pro něj útěkem před realitou. Idylu mu ale naruší Nick Fury (Samuel L. Jackson), který potřebuje naléhavě pomoct s v boji se zlem. Žádný z mocných hrdinů totiž není dostupný a tak záchrana světa padne na bedra mladého Peterova. Někdo totiž v evropských metropolích vyvolává ničivé přírodní elementály. Spider-Manovi stane po boku tajemný Quentin Beck alias Mysterio (Jake Gyllenhaal). Ten ale možná sleduje své vlastní cíle.

Spider-Man (Tom Holland) a Mysterio (Jake Gyllenhaal) uzavřou poměrně nejisté...
Spider-Man (Tom Holland) zvládne i lehké plachtění. Snímek Spider-Man: Daleko...

Berlín, Londýn, Benátky ale i Praha a Liberec. Ze všech dosud vydaných ukázek víme, že se Peter Parker v Praze podívá na Karlův most a do Divadla na Vinohradech. Do Liberce je zase zasazená akční scéna na Lunaparku, kde Pavoučí muž změří svoje síly s obrovským ohnivým elementálem.

Za novým Spider-Manem stojí režisér Jon Watts (první díl nazvaný Spider-man: Homecoming, Cop Car). Autory scénáře jsou Chris McKenna a Erik Sommers (oba Spider-Man: Homecoming, Jumanji: Vítejte v džungli!).

Slavný lezec ve spandexu

Spider-Mana vytvořili v roce 1962 pro komiksové nakladatelství Marvel Stan Lee a Steve Ditko. Kromě komiksů se dočkal i videoher, románů, seriálů a hned tří (!) hollywoodských zpracování. Pod taktovkou režiséra Sama Raimiho vznikla filmová trilogie (2002 ,2004, 2007), kde si hrdinu zahrál herec Tobey Macguire. V dvojici snímků The Amazing Spider-Man (2012, 2014) pak herec Andrew Garfield. Tom Holland je nejnovějším představitelem. Mimochodem, v roce 2010 se Spider-Man dočkal svého vlastního divadelního představení na Broadwayi s názvem Spider-Man: Turn off the Dark.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...