Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Vzácné originály a umělecké rukopisy nabídne vernisáž Kateřiny Černé

Kultura

  11:00
PRAHA - Akademická malířka Kateřina Černá (*1937) představí ve čtvrtek 4. května své malby, koláže, grafiky a autorské rukopisy v knihkupectví KAVKA na Starém městě. Celodenní vernisáž probíhá u příležitosti vydání Sebraných spisů paní Černé nakladatelstvím Bylo Nebylo.

Dílo malířky Kateřiny Černé. foto: Kateřina černá

Méně známá tvář Boba Dylana. Výstava jeho grafik zamíří do Prahy

Kateřina Černá vystudovala malbu v ateliéru Karla Součka na AVU. Rukopis její tvorby je od počátku velmi ženský a lyrický, čímž se liší od svých spolužáků a pedagogů. Svou první autorskou knížku vydala v roce 1962. Ručně psaný sešitek odpovídal poetickému stylu jejího díla. Od té doby vydávala pod hlavičkou „Soukromého rukodělného vydavatelství Grafoman“ umělecky zpracované rukopisy, vždy v jednom exempláři nebo vydané vlastním nákladem jako příležitostné tisky. Tyto sešity jsou buď psány a ilustrovány rukou, nebo jsou zpracovány grafickými technikami leptu a linorytu. Knihkupectví KAVKA představí kromě rukopisů i další umělecká díla Kateřiny Černé, které tvořila paralelně se svými sešitky.

Malířka Kateřina Černá.
Dílo malířky Kateřiny Černé.

Minulý rok objevila rukopisy paní Černé grafička a nakladatelka Anna Pleštilová, absolventka UMPRUM a majitelka nakladatelství Bylo Nebylo. To se věnuje vydávání poezie, autorských knih, knížek pro děti i beletrie pro dospělé, které vznikají pod rukama několika autorů, jsou pečlivě upravené a nezřídka ručně vázané. Umělecky laděné rukopisy Kateřiny Černé přesně odpovídají poetickému zaměření nakladatelství, a tak je Anna Pleštilová začala v malém nákladu vydávat.

Pozvánka na vernisáž Kateřiny Černé.

KDY: 4. 5. 2017 od 11 do 18 hodin

KDE: KAVKA BOOK, Krocínova 5, Praha 1

KONTAKT: Marie Kordovská, mkordovska@gmail.com, 732 620 769

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!