Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Vzhůru do oblak! Do českých kin přichází nový animák od Pixaru

Kultura

  11:46
PRAHA - Do českých kin přichází další celovečerní animovaný film pro dospělé. Po dojemném australském snímku Max a Mary bude mít 20. srpna premiéru americký dobrodružný příběh nazvaný Vzhůru do oblak. Ve vybraných kinech bude uveden v trojrozměrném formátu.

Vzhůru do oblak (Up, 2009) foto: Pixar Animation Studios Reprofoto

Film společnosti Pixar Animation Studios, jehož anglický název je Up, je příběhem 78letého prodejce pouťových balonků Carla Fredricksena. Je nucen vystěhovat se z domku, který si postavil společně s manželkou Ellie. Poklidnému životu v domově důchodců se vyhne, když na domek přiváže tisíce balonků a odletí do divočiny Jižní Ameriky. Splní si tak svůj sen a zároveň slib, který dal své ženě po její smrti.

Jeho společníkem je buclatý osmiletý skaut jménem Russel, který si chce vysloužit bod za pomoc seniorovi. Setkávají se na své cestě s exotickými a překvapivými postavami a překonávají nebezpečí. Jejich pouť je plná humoru, emocí a příhod.

Vzhůru do oblak je desátým filmem společnosti Pixar Animation Studios a prvním filmem společností Disney a Pixar, který je natočen v systému Disney Digital 3D. Na jeho tvorbě se podílel štáb o téměř 375 lidech. Režie filmu se ujal Pete Docter, který je také spoluautorem scénáře. "Osobně považuji film za kvalitní tehdy, pokud o něm stále přemýšlíte poté, co jste se vrátili z kina domů," uvedl. "Odejdete z kina a stále na něj myslíte, nejen druhý den, ale i další rok. Aby na vás film mohl takhle zapůsobit, musí obsahovat skutečné emoce a nějak se vztahovat k vašemu vlastnímu životu."

Landa rotvajlerem
Kvůli přípravě filmu se Docter s vybranými členy svého týmu vydal na dobrodružnou cestu. Vypravili se prý do džunglí v Jižní Americe, aby tam objevili vlastní "ztracený svět". Cílem jejich cesty pak byly stejně jako ve filmu vodopády ve Venezuele vysoké přes 800 metrů. Pro potřeby filmařů vznikl hrozen 10297 barevných balonků, které po většinu filmu nadnášejí Carlův dům. Když dům poprvé vzlétl, bylo jich prý více než 20000.

Snímek byl uveden do americké distribuce koncem května. Světovou premiéru pak měl na MFF v Cannes, kde byl promítnut jako zahajovací film. Na českém dabingu se podíleli známí herci. Hlavnímu hrdinovi Carlovi propůjčil svůj hlas Vladimír Brabec, do role cestovatele Muntze byl obsazen Jan Skopeček a dobrosrdečného psa Doga namluvil Pavel Liška. Zpěváka Daniela Landu si režisér českého znění Vojtěch Kotek vybral pro roli hrozivého rotvajlera jménem Beta. Ukázky z filmu a další informace jsou na internetové adrese www.vzhurudooblak.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!