Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Vzpomínání na scénu. Divadlo Viola přivítá Preisse, Kahánka a Viklického

Kultura

  15:00
PRAHA - Pražské divadlo Viola pokračuje v sérii živých večerních přenosů. Ve středu ve 20 hodin se na Národní třídě setkají herec Viktor Preiss, klavírista Ivo Kahánek a hudební skladatel Emil Viklický a budou vzpomínat na své působení ve Viole. Každý z nich ji poznal jinak a všichni se do komorního divadla rádi vracejí.

Viktor Preiss. Derniéra představení Vstupte! foto: MAFRA – Michal Růžička

Jejich vzpomínky, vyprávění a hudební vsuvky mohou diváci sledovat prostřednictvím internetové televize Mall TV na https://www.mall.tv/kulturazije, na Facebooku Divadla Viola a ze záznamu poté na YouTube. Během přenosu mohou diváci psát své dotazy prostřednictvím Facebooku nebo je lze předem zaslat na mailovou adresu info@divadloviola.cz. Večerem bude provázet Robert Tamchyna, Emil Viklický bude hrát na klavír jazzové skladby a Ivo Kahánek klasiku. Během pořadu se také bude dražit grafika Viktora Preisse a výstava jeho grafik je momentálně ve Viole instalovaná, i když vernisáž se zatím nemohla uskutečnit.

Středeční večer je dalším setkáním herců, kteří mají k Viole vztah, v předchozích večerech se setkali například Jan Kačer a Jan Potměšil nebo Jiří Langmajer a Jiří Dvořák. Virtuální vstupenku jako vyjádření podpory je možné pořídit na https://www.donio.cz/Viola.

Příští týden, 4. května, budou moci příznivci Violy zhlédnout natočený záznam premiéry, která rovněž byla odložena. Jde o text Tomáše Vondrovice Michelangelo: Mramorová horečka s Tomášem Pavelkou, Kateřinou Lojdovou a Otakarem Brouskem.

Na podzim jsou odloženy i premiéry dvou speciálních pořadů, které se sice nestanou součástí repertoáru Violy, ale jejichž záznam pořídí Institut umění – Divadelní ústav. Je to vzpomínání Marie Tomášové Být – nebývalo lehký a také večer Viktora Preisse Jen si tak kreslím, kde zazní i hercovy verše.

Autor: