Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Wake Me Up Before You Go Go, Last Christmas, Careless Whisper, Faith... Hlasujte o nejlepší píseň George Michaela

Kultura

  4:42aktualizováno  14:39
LONDÝN/PRAHA - Zpívá nejhranější vánoční popovou písničku všech dob. Kdykoliv se začne blížit prosinec, rozjedou rádia i obchody song Last Christmas od skupiny Wham - neboli dvojice George Michael - Andrew Ridgeley. Připomeňte si s námi 10 slavných hitů, který britský zpěvák, který zemřel v neděli v 53 letech, vytvořil.

George Michael v roce 2012 při koncertě, jehož výtěžek šel na boj proti AIDS: foto: Reuters

Faith

Píseň z alba stejného jména první sólové desky George Michaela z roku 1987 se stala jedničkou v amerických žebříčcích a dvojkou v britských. Song zazněl i ve filmu Romana Polanskiho Hořký měsíc.

Wake Me Up Before You Go Go (WHAM)

Píseň z roku 1985 dobyla v roce 1985 britskou i americkou hitparádu. Song složil a produkoval George Michael, inspirací mu byl vzkaz jeho kolegy z Wham Andrewa Ridgeleyho rodičům...

Careless Whisper

Když v roce 1984 song vyšel, Michael stále ještě koncertoval s WHAM. Careless Whisper je však jeho prvním samostatným singlem. Píseň obsahuje slavný saxofinový riff, který okopírovalo mnoho interpretů. Jedničkou se song stal v 25 zemích.

Last Christmas (WHAM)

V posledních třech desetiletích asi nejhranější vánoční písnička. Poslední Vánoce z roku 1985 jsou mezi 25 nejprodávanějšími singly všech dob ve Velké Británii. V roce 2013 se píseň stala na Spotify nejpřehrávanějším songem 24. prosince...

One More Try

Čtvrtý singl z roku 1988 z Michalova alba Faith. Rádia zamilovanou píseň vysílala jen příležitostně, Michael si ji však ponechal v koncertním repertoáru.

Jesus to a Child

Jednička britské a australské hitparády vznikla v roce 1994. Vyšla na Michaelově albu Older v roce 1996. Píseň je melancholickou poctu brazilské lásce George Michaela z roku 1991.

Freedom! ‚90‘

Píseň z roku 1990 byla převážně o umělci samotném - o jeho předchozím úspěchu s WHAM i současné éře. Song Michael zazpíval i při uzavření olympiády v Londýně 2012.

Father Figure

Jednička americké hitparády z roku 1988, Videoklip se stal ve stejném roce na MTV Awards nejlépe režírovaným videoklipem. V USA se jednalo o šestý singl George Michaela, který se dostal na první místo.

Fastlove

Singl z roku 1996 byl v Británii nominován na nejlepší song roku. Hitparády dobyl nejen doma, ale i ve Španělsku a Kanadě.

Praying For Time

Píseň z roku 1990 je prvním Michaelovým songem s politickým pozadím. Písnička oceňovaňá i kritiky měla experimentální videoklip, který obsahoval jen text písně. Na MTV zaznamenala velký úspěch.

A pro který song budete hlasovat vy?

Anketa

Nejlepší písničkou George Michaela je...

Faith 53
Wake Me Up Before You Go Go 58
Careless Whisper 257
Last Christmas 381
One More Try 39
Jesus to a Child 72
Freedom! ‚90' 332
Father Figure 59
Fastlove 33
Praying For Time 96

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!