Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Will Smith proti Willu Smithovi? V novém filmu Blíženec půjde herec sám sobě po krku

Kultura

  17:00
Dystopická sci-fi podívaná Blíženec (Gemini Man) divákům ukáže, proč není nájemným zabijákům povoleno odejít do důchodu. Za akčním snímkem, který se nedávno představil první ukázkou, stojí oceňovaný režisér Ang Lee (Pí a jeho život, Tygr a drak). Snímek se do českých kin podívá 10. října.

Will Smith ve snímku Blíženec (2019) ztvárnil stárnoucího zabijáka i jeho mladšího dvojníka. foto: PARAMOUNT PICTURES

Henry Brogan (Will Smith) je ve svém oboru naprostou špičkou. Zabíjí efektivně a bez zbytečných otázek. Jednoho dne se ale rozhodne pověsit kariéru na hřebík. To se pochopitelně nelíbí jeho zaměstnavatelům, kteří na Henryho pošlou dalšího zabijáka. Háček je v tom, že tím zabijákem je sám Henry, přesněji řečeno jeho mladší klon vytvořený z DNA. Zvládne jeden odhodlaný člověk vyhrát boj sám nad sebou? Tentokrát doslovně.

‚Will Smith je příliš světlý‘. Jeho obsazení do role otce Sereny Williamsové budí rozpaky

Jistou zárukou kvality je trojnásobný držitel Oscara Ang Lee. Jde sice o jeho první sci-fi, ale s dramatickými akčními filmy má bohaté zkušenosti, jak předvedl například ve výše zmíněném Tygru a drakovi nebo westernu Jízda s ďáblem. Na scénáři spolupracovalo hned šest scenáristů. Tím nejznámějším je určitě David Benioff, jeden z tvůrců veleúspěšné Hry o trůny.

Ve filmu se kromě Willa Smithe objeví i Mary Elizabeth Winsteadová (Scott Pilgrim proti zbytku světa, Bobby), Clive Owen (Hra s nevěrou, Krupiér) nebo Benedict Wong (Marťan, Avengers: Endgame).

S podobnou zápletkou přišel i snímek Looper (2012) režiséra Ryana Johnsona. V něm před hlavní pistole Josepha Gordona-Levitta stanulo jeho starší já v podání Bruce Willise.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.