Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Wilsonovo 1914 nabízí banální výpověď a nenaplněná očekávání

Kultura

  6:00
PRAHA - Premiéra Wilsonova 1914 v ­Národním divadle oprávněně budila velká očekávání – režiséři s takovou pověstí u nás běžně nehostují. To, že se tato očekávání nenaplnila, je jedna věc, ale přesto nelze nevidět řadu pozitiv, která Wilsonova práce přinesla.

Pavla Beretova a Enikő Eszenyi foto: ND

Herci ND se předvedli jako mimořádně disponovaní a tvární umělci a projekt budí zájem i v zahraničí, což znamená další upevňování pozic mezi důležitými evropskými scénami. 

Už od počátku ale hlodal červ pochybnosti, jak bude Karel Kraus a ­jeho Poslední chvíle lidstva kompatibilní s Haškovým Švejkem, tím spíš, že na dobrém vojákovi si skoro každý, kdo se o něj v českém divadle pokusil, vylámal zuby.  

A právě potíže s textem tu jsou zcela zásadní, protože od nich se odvíjí i absence hlubší výpovědi. Spojení Kraus a Hašek nefunguje, pasáže ze Švejka v ponuře výsměšném Krausovi působí cizorodě. Wilsona text ani příliš nezajímá a netají se tím. Je to pro něj pouze kostra, o niž se opírá.

1914 je inscenace, která se rozvíjí v intencích režisérova známého stylu  – čili jde o přesně vystavěnou koláž výrazně výtvarně modelovaných výjevů, obrazů. Jejich prostřednictvím však režie sděluje pouze jediné: že válka je zvěrstvo a ­dělá z ­lidí odcizená monstra. Popravdě řečeno, taková výpověď je přece jenom dost banální.

Celou recenzi Jany Machalické najdete v pátečních LN

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...