Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Woody Allen se vrátil ke komedii

Kultura

  8:57
CANNES - Dvaasedmdesátiletý Woody Allen možná už poněkud nedoslýchá a chvílemi nevnímá, co se kolem něj děje - jak se ukázalo na tiskové konferenci - nicméně smysl pro humor ho stále neopouští. Nejlepším důkazem je jeho film Vicky Cristina Barcelona, kterým se po dramatu Match Point a kriminálně laděném snímku Sólokapr vrátil ke vztahovým komediím.

Woody Allen s Penelope Cruzovou foto: AFP

Tak jako ve svých filmech Annie Hallová nebo Manhattan vzdával jen tak mimochodem hold New Yorku, tentokrát vysekl filmovou poklonu Barceloně. „Barcelonu miluji, mám vůbec moc rád Španělsko, ale Barcelona jednoznačně vede, je to město plné vizuální krásy, erotického napětí a romantiky, film jako tenhle se nemohl odehrávat jinde než v Barceloně. Snad leda v Paříži,“ vysvětlil Allen.

Jedním dechem ovšem dodal, že natáčení ve Španělsku mělo i jiné než pouze umělecké důvody: „Prostě mi z Barcelony zavolali, že by rádi, abych u nich natočil film. Navíc mi nabídli, že ho zaplatí. Tak jsem si řekl, proč nestrávit léto ve Španělsku.“ Režisér, který byl léta proslulý tím, že nevytáhl paty z New Yorku, na starší kolena přesídlil do Evropy a po natáčení v Londýně si nemůže svou katalánskou zkušenost vynachválit.

Kromě kompletního španělského štábu měl k dispozici i dvě velké domácí herecké hvězdy: Penelope Cruzovou a Javiera Bardema. Ti vytvořili dva z vrcholů milostného čtyřúhelníku. Bardem hraje bohémského malíře Juana Antonia, s nímž se v Barceloně seznámí dvojice Američanek v podání Allenovy múzy Scarlett Johanssonové (Cristina) a Rebecky Hallové (Vicky). Juan Antonio nejdřív svede jednu, potom druhou, aby se později ukázalo, že je stejně jednou provždy závislý na své bývalé ženě (Cruzová).

Půvabný film nabírá obrátky zejména ve scénách, kdy se spolu velmi vášnivě hádají Bardem a Cruzová. Tady nechal režisér hercům prý dost volnou ruku, už proto, že je většina těchto temperamentních výstupů ve španělštině.

Kromě svého věčného tématu, jak funguje chemie mezi ženami a muži, vnesl režisér do filmu i konfrontaci americké a evropské mentality. Jeho sympatie vůči Evropě jsou nepřehlédnutelné (poněkud studené Američanky se ve Španělsku slušně rozžhaví), což jen dokazuje to, co platilo vždy: Allenovy filmy jsou mnohem lépe přijímány v Evropě než v USA.

Na tiskové konferenci padla otázka, že když už se z Allena stal takový cestovatel, zda by nebyl ochotný jet natáčet více na východ, například do Ruska. Upřímně vyděšený režisér dal k lepšímu historku ze své jediné návštěvy Ruska a ukončil ji slovy: „Byl to otřesný zážitek, do Ruska už mě nikdy nikdo nedostane.“ Ostatně se svým dalším filmem, který už má roztočený, ale stále pro něj nemá titul - jak je pro něj obvyklé - se prý zase vrátí do New Yorku. Bude to opět romantická komedie a tentokrát si v ní Allen také zahraje.

To Cruzová, která spolu s Rebeckou Hallovou Allena do Cannes doprovodila (Johanssonové se festival v Cannes prý nevešel do nabitého rozvrhu a Bardem se omluvil kvůli rodinným problémům), se chystá na další film s Pedrem Almodóvarem. „Doufám, že s ním už Pedro konečně Zlatou palmu v Cannes vyhraje, zasloužil by si to jako málokdo,“ prohlásila herečka.

To Allen se svými filmy zásadně nesoutěží, nicméně v posledních letech festivaly obráží hojně a jeho filmy jsou obvykle zlaté hřeby v programu potvrzující, že i průměrný Allenův film je obvykle lepší než většina ostatních snímků.

Otázkou ale je, kdy Allenův barcelonský příběh s neokázale zachycenými stavbami Gaudího budeme moci ocenit i my. Do našich kin totiž stále nedorazil ani jeho předchozí Kasandřin sen, který loni Allen uvedl na festivalu v Benátkách, a ani Vicky Cristina Barcelona zatím nemá distributora. Allen sice točí levně, jeho filmy se ale prodávají dost draze.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!