Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Z Bílého domu do Archy a Gongu. V Česku zahraje kytarové duo Rodrigo y Gabriela

Colours of Ostrava

  17:00
PRAHA - Po loňské účasti na festivalu Colours of Ostrava se do Česka vrací mexické kytarové duo Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero. Své hráčské umění, v němž se pohybují na pomezí pomezí flamenka, tanečních mexických stylů, ale i rocku a jazzu předvedou 9. dubna v pražském Divadle Archa a 12. dubna v ostravské multifunkční aule Gong.

Kytarové duo Rodrigo Sanchez a Gabriela Quintero. foto: Reprofoto

Fenomenální dvojice má za sebou řadu úspěchů včetně vystoupení v Bílém domě na pozvání Baracka Obamy. Na kontě mají přes milion prodaných alb, jejich hudba zní na soundtraccích Pirátů z Karibiku: Na vlnách podivna nebo Kocoura v botách, vystupovali na největších světových festivalech, v prestižních televizních show i vyhlášených koncertních síních.

Začínali na ulici, když se po útěku z rodného Mexika do Irska živili hraním na ulicích a svatbách. Oba byli milovníci metalu a mexickou hudbu a salsu původně nenáviděli. „V Evropě jsme mexickou rytmickou hudbu ale začali vnímat jinak. Najednou jsme si uvědomili, že bychom jí měli věnovat pozornost,“ vysvětlil Rodrigo.

Dvojice přijede do České republiky v rámci turné k zatím poslední studiové desce

9 Dead Alive

, na které vzdává poctu devíti historickým osobnostem - například Eleonoře Akvitánské, Fjodoru Michajloviči Dostojevskému, Viktoru Franklovi či Antoniu de Torres Juradovi. Další album by mělo být hotové příští rok. “V současné době pracujeme ve studiu v Ixtapě na novém materiálu. V minulosti jsme měli možnost spolupracovat se Zackem De La Rochou z Rage Against the Machine a Robertem Trujillem z Metallicy. Teď budujeme vztahy s dalšími zajímavými jmény, myslím, že fanoušci budou spokojení,” říká Rodrigo.

Jak by srovnal Rodrigo vystoupení na velkých festivalech jako ostravské Colours s klubovým koncertem? “Obojí má něco do sebe. Na velkých festivalech po světě jsme zažili velmi silné okamžiky. Naše vlastní velké koncerty, třeba v Hollywood Bowl nebo v Red Rocks v Coloradu jsou vždycky zážitkem, ale i na menších koncertech v klubech, kde hrajeme poprvé, často vznikne výjimečná energie.”

Autor: