Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Z Ellen Pageové je Elliot. Herečka na sociálních sítích oznámila, že je nyní transgender mužem

Kultura

  11:30
LOS ANGELES - Kanadský herec, jenž dlouhou dobu bojuje za práva LGBT komunity, oznámil svou změnu pohlaví na sociálních sítích překvapeným fanouškům. „Cítím se být šťastný, že to mohu napsat,“ svěřil se. Elliot Page se ještě jako Ellen proslavil filmy Juno, Počátek nebo seriálem Umbrella Academy.

Herec Elliot Page. foto: Wikimedia Commons - Ninha Morandini

„Zdravím, moji přátelé. Chtěl bych vám sdělit, že jsem transsexuálem, přijímám oslovení on/oni a mé nové jméno je Elliot. Jsem šťastný, že to mohu napsat. Že zde mohu být. Že jsem dospěl do tohoto bodu svého života,“ píše Elliot v obsáhlém příspěvku na sociálních sítích. 

Druhé série seriálu Umbrella Academy (2020).
Herečka Ellena Pageová nafotila se svou manželkou odvážné snímky

„Zbožňuji fakt, že jsem transsexuál, že jsem queer (patřící do skupiny sexuálních menšin, pozn. red.). Čím více přijímám sama sebe za toho, kým opravdu jsem, tím více sním, mé srdce roste a já prospívám. Všem transsexuálním lidem, kteří se musejí vypořádávat s obtěžováním, nesnášenlivostí a hrozbou násilí, vzkazuji: vidím vás, miluji vás a udělám vše proto, abych tento svět změnil k lepšímu,“ dodává herec. Připomněl, že letos ve Spojených státech přišlo o život nejméně 40 transgender lidí. 

Elliot Page je již dlouhá léta podporovatelem sexuálních menšin. V roce 2018 se ještě jako Ellen Pageová oženil s profesionální tanečnicí a choreografkou Emmou Portnerovou.

Page se proslavil snímkem Juno (2007), za který si vysloužil nominaci na Oscara. Ve velkofilmu Počátek (2010) Christophera Nolana ztvárnil jednu z hlavních rolí. Poslední dobou na sebe upozornil rolí superhrdinky Vanyi Hargreevesové v seriálu Umbrella Academy

Page není jediným prominentním hollywoodským transsexuálem. Těmi dosud nejznámějšími jsou sestry Lana a Lily Wachowské. Ty se ještě jako bratři Laurence a Andrew proslavily úspěšnou filmovou trilogií Matrix. Dalším příkladem může být i herečka Hunter Schaferová, jež se narodila jako muž a ztvárnila jednu z hlavních rolí úspěšného seriálu Euforie z produkce HBO. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!