Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Z gejši šlechtičnou. Japonka matkou Evropy

Kultura

  14:00
Příběh o Japonce, která si vzala rakouského šlechtice, byl teprve počátkem dramatického osudu členů rodiny Coudenhove-Kalergi. Jejich syn Richard založil Panevropskou unii a inspiroval tvůrce filmu Casablanca. Japanistka a kunsthistorička Vlasta Čiháková Noshiro nyní vydává doplněnou verzi knihy Mitsuko – matka moderní Evropy?.

Mitsuko v roce 1907 foto: Reprofoto

LN Mitsuko Aoyama pocházela ze středostavovské rodiny a měla před sebou jasnou budoucnost. Otec ji dal na vychování jako gejšu, po několika letech si své rozhodnutí rozmyslel. Proč?
Měl obchod v centru Tokia, kde prodával starožitný nábytek. Nakupovali u něj hlavně cizinci, kteří potřebovali vybavení domácnosti nebo do úřadu. Starožitnictví prosperovalo, a tak se otec rozhodl, že osmnáctiletou Mitsuko vykoupí z gejšince, aby mu pomáhala v obchodě. Tam se s ní v roce 1892 seznámil třicátník Heinrich Coudenhove-Kalergi, legační rada na rakousko-uherském vyslanectví. Jednoho dne přišel do obchodu, kde se seznámil s krásnou, ale také kurážnou Mitsuko, a byla z toho láska na první pohled.

Mitsuko s dětmi

LN Heinrich ji zaměstnal na vyslanectví, ale brzy se stali milenci a uvažovali o svatbě. Jak se tehdy Japonci dívali na vztahy s cizinci?
Japonsko se od poloviny 19. století postupně otevíralo světu, ale některé konzervativní tradice stále přetrvávaly. Takže například když měl cizinec vztah s Japonkou, tak to sice bylo tolerované, ale nemohli se hned vzít. Na to bylo potřeba několik povolení – od Japonců, evropské rodiny snoubence, ale hlavně od papeže a to se vydávalo jednou za jedenáct let. Naštěstí se Heinrichovi podařilo všechny formality vyřešit a po čtyřech letech se konečně vzali. Mitsuko do něj byla velmi zamilovaná, vyvzdorovala si sňatek proti vlastní rodině. Narodili se jim dva synové a v roce 1896 odjeli do Evropy a zabydleli se v Poběžovicích na Domažlicku, kde Heinrichova rodina vlastnila zámek.

Mitsuko v roce 1907
Mitsuko s manželem a dětmi.

LN Co bylo pro Mitsuko nejobtížnější v novém prostředí?
Manželé žili velmi společenským životem, jezdili k nim přátelé z celé Evropy, občas také z Japonska. Myslím, že se na ni okolí dívalo jako na vzácnou exotickou květinku. Mitsuko byla v prvních letech opravdu šťastná, vzala si svého vysněného prince, který ji hýčkal. Zaplatil pro ni soukromé učitele na doplnění vzdělání i hodiny kreslení. Česky se však nikdy nenaučila, takže ani neměla české přítelkyně, stýkala se spíš s lidmi z okruhu svého manžela. Po porodu sedmého dítěte vážně onemocněla a odjela do sanatoria ve Švýcarsku. Heinrich se upnul k víře, vstoupil do řádu trapistů, kteří dodržují velmi asketický styl života. Přestal jíst, hodně kouřil, postupně se takhle umučil k smrti. V roce 1906 zemřel a veškerá starost o rodinu přešla na Mitsuko, čímž se její život zásadně změnil.

LN Její děti měly zajímavé osudy, nejznámější je zřejmě druhorozený syn Richard, který založil Panevropskou unii. Co se vám o něm podařilo zjistit?
Richard uvažoval o sjednocené Evropě, kde skončí národnostní spory, bude zde jednotná měna a bezcelní obchod. V roce 1923 založil ve Vídni Panevropskou unii, jejími členy byli například Albert Einstein nebo Thomas Mann. Organizovali konference po celé Evropě a snažili se prosadit společnou panevropskou budoucnost. Ve 30. letech už byli přímými odpůrci Hitlera. Richard musel na počátku války uprchnout do Ameriky, jeho příběh inspiroval autory slavného filmu Casablanca. Jednou z hlavních postav je člen československého odboje, který spolu se svou ženou chce utéct přes Casablanku do Ameriky.

Vlasta Čiháková Noshiro

Narodila se v roce 1944 v Praze. Vystudovala japonštinu, estetiku a dějiny umění na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. V letech 1970–1989 žila a pracovala v Japonsku. Po návratu do Čech byla kurátorkou řady výstav.

LN Mýty a legendy se vypráví ale nejen o Richardovi, ale také o jeho matce. Jak jste se vlastně o jejím příběhu dozvěděla?
Já si občas říkám, že jsem měla trochu podobný osud jako ona. V 70. letech jsem se provdala za Japonce. Naštěstí po mě nikdo nechtěl, abych přerušila kontakty s rodinou, tak jako to musela udělat Mitsuko, ale potýkala jsem se s nejrůznějšími předsudky: byla jsem cizinka, která chtěla pracovat a zároveň mít rodinu... Jednoho dne za mnou přišel režisér Naoya Yoshida, že chce točit hraný dokument o Mitsuko. Tehdy existovala jen jedna publikace, kde byly zmínky o jejím životě. Měla jsem pomáhat s rešeršemi v českých archivech, ale tehdy to ani nebylo možné, protože jsem do Československa nesměla. Film nakonec vznikl v produkci japonské televize NHK dvakrát. Na počátku milénia jsem také zpracovala podklady pro putovní výstavu v Japonsku a vloni vyšla moje kniha o Mitsuko v nakladatelství Jota.

LN Nedávno vyšlo druhé, upravené vydání vaší knihy, tím ale práce na příběhu o Mitsuko nekončí. Jaké máte další plány?
V novém vydání jsou například fotografie Richardovy manželky, herečky Idy Roland, které jsem objevila ve vídeňském archivu. Pátrání po dalších informacích stále probíhá, několik údajů se mi podařilo zpřesnit díky pomoci badatelů či pamětníků a zařadila jsem je do knihy. Teď chystám také překlad do japonštiny. Japonci mají o tento příběh velký zájem, chtěli by zopakovat i výstavu a natočit hraný velkofilm.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!