Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Z plátna opět zazní němčina. Das Filmfest zahájí Čas kanibalů

Kultura

  17:00
Od středy 15. října proběhne v Praze a Brně tradiční festival německy mluvených filmů Das Filmfest. Mozaika z aktuální tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska letos ukáže čtyři desítky snímků, mimo jiné také retrospektivu Michaela Hanekeho, distribuční předpremiéry, ale i filmy, které se už našich kinech pravděpodobně neukážou.

Z filmu Čas kanibalů, který zahájí letošní Das Filmfest. foto: Das Filmfest

Festival budou od 15. do 19. října hostit pražská kina Lucerna a Atlas, v Brně pak od 20. do 23. října kina Art a Scala. Zahájení festivalu 15. října bude patřit dramatu Čas kanibalů. „Snímek z prostředí takzvané límečkové elity přijede divákům osobně představit autor scénáře Stefan Weigl,“ uvedl za organizátory informoval Tomáš Fridrich.

Festivalový program doplní další hosté z řad filmových tvůrců. Například cenami ověnčenou filmovou adaptaci stejnojmenného románu Temné údolí, jež se bude za Rakousko ucházet i o Oscara, přijede uvést představitelka hlavní ženské role Paula Beerová. Pozvání přijala i rakouská herečka Suzanne Westová. V Lucerně představí horor Dobrou, mámo, v němž se ujala hlavní role. Milostný příběh prolamující tabu Poslední tanec doprovodí svou účastí rakouský režisér Houchang Allahyari.

Mezi celovečerními hranými snímky bude k vidění také Noční vlak do Lisabonu, filmové zpracování stejnojmenného bestselleru Pascala Merciera alias Petera Bieri z roku 2004. Hlavní roli filmu v režii Billeho Augusta ztvárnil Jeremy Irons, dále hrají například  Martina Gedeck či Bruno Ganz. Zajímavý zážitek slibuje také projekce filmu Jessicy Hausner Láska šílená, podobenství o ambivalenci lásky inspirované společnou sebevraždou básníka Heinricha von Kleista a jeho partnerky Henriette Vogel v roce 1811. 

Uveden bude i dokument o procesu s Pussy Riot

Festival mimo jiné nabídne dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot (Moskevské procesy), prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara i filmové adaptace slavných bestsellerů. Mimo jiné na na dobrodružnou cestu do druhé poloviny 19. století pozve návštěvníky Edgar Reitz, režisér výpravného historického eposu Druhý domov - kronika touhy.

Odlišný svět otevře festivalovému publiku švýcarský režisér a scenárista Men Lareida, který představí svůj filmový debut Viktoria o prostituci v sociálně vyloučených komunitách. Znepokojivé je i téma snímku Cesta na nejbezpečnější místo Země, ve kterém režisér Edgar Hagen hledá odpověď na otázku, co s 350.000 tunami vysoce radioaktivního odpadu, které se ve světě nashromáždily. Do minulosti zavede diváky i snímek Brundibár, který připomene legendární dětskou operu z roku 1938, která byla za okupace uváděna v koncentračním táboře v Terezíně.

V retrospektivě Michaela Hanekeho bude uvedena i Bílá stuha.

Lákadlem bude retrospektiva díla rakouského oscarového režiséra s německými kořeny Michaela Hanekeho, mistra nekompromisních pohledů do komplikovaných, znepokojivých a tmavých koutů lidské existence. Diváci se mohou těšit na jeho debutový snímek Sedmý kontinent, ceněnou Pianistku, kontroverzní Funny Games, temné podobenství Bílá stuha či adaptaci Kafkova Zámku.

Vstupenky na festivalové snímky jsou v prodeji ve festivalových kinech v ceně 100 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!