Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Z taneční zábavy k filmu. Neherečka z Cesty ven je nominovaná na Lva

Kultura

  12:15
Režisérovi Petru Václavovi padla Klaudia Dudová poprvé do oka na romské zábavě, když hledal herečku do svého filmu Cesta ven. Rodačka ze slovenské Levice tehdy žádné herecké ambice neměla, pracovala jako pokladní. Nicméně setkání s režisérem a práce na filmu jí výrazně změnila život. Za svůj výkon je nyní nominovaná na cenu Český lev i na Cenu české filmové kritiky. „Je to pro mě velká čest,“ říká.

Klaudia Dudová ve filmu Cesta ven foto: Aerofilms

Klaudia Dudová už za roli mladé romské matky ve filmu Cesta ven získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon na slovenském filmovém festivalu Art Film Fest. K ocenění nyní přibyly významné nominace –  na cenu Český lev za nejlepší ženský herecký výkon a v rámci Cen české filmové kritiky hned na dvě ceny – opět za herecký výkon, a také na Cenu RWE pro objev roku.

Samotný film Cesta ven aspiruje na ocenění nejlepšího filmu roku jak podle nominací Cen české filmové kritiky, tak podle České filmové a televizní akademie, která uděluje ceny Český lev.

Čtěte také

„Je to pro mě velká čest, jelikož jsem neherečka,“ říká Klaudia Dudová v reakci na ceny a nové nominace, které za svůj herecký výkon získala. Rodačka ze slovenské Levice, žijící v Ústí nad Labem, prý padla režisérovi Petru Václavovi do oka na romské zábavě. Herecké ambice tehdy neměla, pracovala jako pokladní v obchodě se smíšeným zbožím, posléze odešla s dcerou na mateřskou dovolenou. Díky setkání s Petrem Václavem však její život nabral zcela jiný směr. Role Žanety rozhodně nezůstane její jedinou.

Klaudia Dudová ve filmu Cesta ven
Z filmu Cesta ven. Andrea (Mária Ferencová-Zajacová) se živí jako luxusní...
Z filmu Cesta ven - hlavní hrdinka Žaneta a její sestra, přezdívaná Kukačka.
Ve filmu si jednu z menších rolí zharál i Milan CIfra, něktejší představitel...

Lidovky.cz: Změnil film nějak váš život?
Určitě ano, změnil. Díky filmu Cesta ven jsem se mohla podívat na taková místa, kde jsem nikdy nebyla, poznat nové lidi... Byla jsem v Cannes, nedávno také v Paříži, osobně jsem se mohla setkat s herečkou Claudií Cardinalovou... Je toho hodně. 

Lidovky.cz: Momentálně jste ještě na mateřské dovolené, je to tak? Už víte, čím se budete živit, až skončí? Bude to film?
Ano, jsme na mateřské se svou dcerou. Co bude potom, to přesně nevím, ale určitě mám v plánu natáčet, pokud to půjde.

Lidovky.cz: Cítíte se jako herečka? Dostala jste už nějaké další herecké nabídky? Pořád jsem ta stejná Klaudie. Ale nabídky dostávám. Nedávno jsme dotočili film Nikdy nejsme sami, s režisérem Petrem Václavem a v hlavní roli s Karlem Rodenem, v létě se bude točit další film.

Lidovky.cz: Co říkají na film Cesta ven vaši přátelé, rodina?
Všichni mají určitě radost. Jak rodině, tak přátelům se film líbil, z toho důvodu, že to nebylo nic vymyšleného. Film je natočený skutečně tak, jak někteří Romové žijí.

Lidovky.cz: A jaké jsou reakce veřejnosti na vás? Poznávají vás lidé třeba na ulici? Gratulují vám, nebo jste se setkala i s negativními reakcemi?
Ano, poznávají mě. Zatím jsem se setkala jen s pozitivními reakcemi.

Za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli mohou získat Českého lva získal kromě Dudové herečky Klára Melíšková za Andělé všedního dne, Tatiana Vilhelmová za roli ve filmu Díra u Hanušovic, Judit Bárdos za Fair Play a Tatiana Pauhofová za Něžné vlny. Obě posledně jmenované jsou nominovány i na Cenu české filmové kritiky v téže kategorii.

Na Cena RWE pro objev roku, udělované v rámci Cen čeké filmové kritiky, byli nominováni vedle Klaudie Dudové také Jiří Mádl, debutující jako scenárista a režisér filmem Pojedeme k moři a Tomáš Pavlíček za svůj autorský celovečerní debut Parádně pokecal.

Autor: