Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Za kulturou na diskotéku. V Curychu zařadili techno hudbu na seznam UNESCO

Kultura

  16:00
Curych, největší město Švýcarska, zařadilo svou techno scénu s kluby a průvody na seznam městského kulturního dědictví UNESCO jako jeho nedělitelnou součást. Postavilo tím techno kluby na stejnou úroveň jako divadla a muzea. Provozovatelům z toho mohou časem vyplynout velké úlevy na daních, jako se to stalo ve Vídni a v Berlíně.

Technoklub. Ilustrační foto. foto: Wikimedia Commons

V Brně padl český taneční rekord. Ve společné choreografii tančilo 1577 lidí

„Vývoj techno kultury v Curychu s přehlídkami v ulicích (Street Parade) a velmi unikátní klubovou scénou propůjčuje městu mladou, hedonistickou a mezinárodní reputaci,“ řekl švýcarskému deníku Limmattaler Zeitung profesor Walter Leimgruber. Leimgruber, profesor kulturálních studií na universitě v Basileji, pomáhal městu s výběrem věcí pro UNESCO. Přidání techna na seznam tak oceňuje jeho přínos městu, ale zatím jej nijak více právně neošetřuje. Prohlášením technoklubů za kulturní místa je ale staví na stejnou úroveň, jako jsou muzea a divadla.

Curych je už třetím evropským městem, kde byla techno scéna nějakým na seznam UNESCO přidána. V Berlíně byl loni na seznam kulturního dědictví UNESCO přidán slavný technoklub Berghain, který díky tomu mohl přestat platit 12% daň městu. Tu platil od roku 2009. Ve Vídni v září 2016 město přidalo všechny taneční kluby na seznam. Pro provozovatele to znamenalo úlevu ve výši 15% z takzvané „daně ze zábavy“. Vídeň si možná napravovala reputaci po skandálu s taneční skupinou Parov Stellar. V srpnu 2016 dostala kapela v hlavním městě Rakouska pokutu 10 tisíc euro za to, že návštěvníci jejich koncertu příliš a hlasitě tančili.