Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Zabiják dronů. Štáb Hry o trůny měl pro finálovou sérii k dispozici futuristickou zbraň

Kultura

  18:00
Televize HBO nebbrala ochranu svého nejúspěšnějšího seriálu na lehkou váhu - štáb byl vybaven přístrojem, které nejdříve z dronu na dálku zablokuje videopřenos a poté ho donutí přistát. Hra o trůny se s různými úniky potýká již velmi dlouho.

Daenerys Targaryen podniká invazi do Západozemí s ambicí přihlásit se o svůj nárok na Železný trůn. Doprovázejí ji mocné armády, spojenci i její tři vzrostlí draci. foto: HBO

Drony dříve filmařům práci ztrpčovaly. Držely si odstup a díky jejich kamerám mnoho scén uniklo na internet dlouho před premiérou. Pro finále se ale štáb vybavil „zabijákem dronů“. Futuristicky vypadající zbraň nejdříve radiovými vlnami zablokuje videopřenos z kamery dronu a poté ho donutí na místě přistát.

„Když nad natáčením přelítá dron, tak existuje zařízení, které ho sestřelí z oblohy. Vytvoří to kolem dronu pole, které mu zabraňuje létat. Je to jako něco z X-menů,“ popsala zbraň na newyorském Comic-conu herečka Sophie Turnerová, představitelka Sansy Starkové.

Sedmá řada seriálu Hra o trůny. Spojenci? Zleva: rádce Varys (Conleth Hill),...
Sedmá řada seriálu Hra o trůny: panoš Podrick Payne (Daniel Portman) a Brienne...

Televizní cenu Emmy za nejlepší dramatický seriál má opět Hra o trůny

Díky svému statusu nejsledovanějšího seriálu současnosti je Hra o trůny náchylná k útokům hackerů nebo právě pilotů dronů. V srpnu 2017 díky hackerskému útoku uniklo na internet 1,5 gigabitů dat. Kromě částí scénářů a návrhů scén hackeři ukořistili i osobní informace lidí, kteří se na Hře o trůny podíleli. HBO tak pro novou sérii ještě více zpřísnila bezpečnostní opatření. Jednu dobu se spekulovalo dokonce o tom, že štáb natočí preventivně několik různých konců a ten pravý odhalí až při premiéře poslední epizody. Tyto dohady ale vyvrátila v rozhovoru Maisie Williamsová, představitelka Sansy Starkové.