Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Začal Febiofest. Ceny za přínos kinematografii získali Vášáryová i Bellocchio

Kultura

  20:28
PRAHA - Ve Smetanově síni Obecního domu v Praze byl ve čtvrtek zahájen mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest. Jeho 23. ročník uvede do 25. března a pak v regionech 150 filmů z 56 zemí. Součástí večera bylo předání cen Kristián za přínos světové kinematografii.

Fero Fenič a Emília Vášáryová foto: ČTK

Na pódiu je převzali slovenská herečka Emília Vášáryová, italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio a španělská herečka Carmen Maura.

Španělská herečka Carmen Maura

Thrillery, drama i silné ženské příběhy: 10 tipů, co si nenechat ujít na Febiofestu

Zvaní hosté pak v české předpremiéře zhlédli britsko-americké romantické drama Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou v hlavních rolích. Milostný příběh dvou žen, navíc v rozdílném společenském postavení, je zasazen do Ameriky 50. let, kdy byl vztah dvou žen nepřijatelný a postavený mimo zákon. Natočil ho režisér Todd Haynes podle románu Patricie Hingsmithové. Od premiéry na festivalu v Cannes je považován za jeden z nejlepších snímků roku, což se odráží i na počtu ocenění, které získal. Od 21. dubna ho uvede do českých kin společnost Bontonfilm.

Italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio

Ceny Kristián budou uděleny ještě dvěma zahraničním hostům. Při zakončení festivalu ji dostane britský scenárista Peter Morgan, během přehlídky bude udělena i skotskému herci Peteru Mullanovi.

Na Febiofest přijede Almodóvarova hvězda Carmen Maura i herec z Trainspottingu

Zatímco se v Obecním domě festival zahajoval, v jeho hlavním dějišti - multikině Cinestar Anděl - se už od podvečera uskutečnily dvě desítky projekcí. Dvakrát zaplnili fanoušci i sál v multikině na Černém Mostě.

Z filmu Nahid.
Sedm statečných seniorů (režie Takeši Kitano)

Už od pátku se stane součástí festivalu Febiofest Music Fest, který potrvá do 24. března v industriálních prostorách garáží kina CineStar Anděl. Bude přístupný zdarma a každý ze sedmi večerů se tematicky zaměří na jeden žánr. Pro návštěvníky jsou připraveny koncerty ve stylu hip hopu, punk rocku, popu, world music, metalu či taneční muziky.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...