Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Začalo natáčení nové komedie Zdeňka a Jana Svěrákových Betlémské světlo

Kultura

  14:02
PRAHA - Zdeněk Svěrák začal na začátku týdne natáčet film Betlémské světlo, ve kterém si v režii svého syna Jana zahraje hlavní roli spisovatele Šejnohy. Do dalších rolí režisér Jan Svěrák obsadil Danielu Kolářovou, Terezu Rambu, Vojtěcha Kotka a Vladimíra Javorského. Premiéru tvůrci plánují v dubnu roku 2022.

Zdeněk (vlevo) a Jan Svěrákovi na výstavě k filmu Obecná škola v Zámku v Čechách pod Kosířem. (2016) foto: MAFRA

„Film bude o hledání životní harmonie, o hranici mezi vyrovnaností a rezignací, a tohle těžké téma rozptylujeme humorem, stylizací a velkou nadsázkou,“ uvedl režisér Jan Svěrák. Scénář vychází z knižních bestsellerů Povídky a Nové Povídky Zdeňka Svěráka a je vyprávěný jako příběh o spisovateli Šejnohovi, jemuž do běžného života vstupují postavy z vlastních povídek. „Ten člověk jako by mi vypadl z oka. Je jen o něco komičtější, než jsem já,“ podotkl Zdeněk Svěrák.

„Původně jsem nechtěl nic říkat, protože byste nás měli nechat, abychom si ten...
Do strašnického krematoria přišel herec Zdeněk Svěrák.

O vizuální stránku filmu se postará držitel osmi Českých lvů a dalších pěti nominací, kameraman Vladimír Smutný, který spolupracoval se Svěráky už na Koljovi před 25 lety, stejně jako architekt Jan Vlasák a kostýmní návrhářka Simona Rybáková. Střihu celého filmu se poprvé ujme pokračovatel rodinné tradice, syn režiséra a vnuk hlavního představitele, střihač František Svěrák.

V dalších rolích se diváci mohou těšit na Ondřeje Vetchého, dánskou herečku Patricii Schumannovou či Jitku Čvančarovou. Snímek Betlémské světlo se bude natáčet od konce března do května především v Praze.

Betlémské světlo je celkově osmý film, na kterém Zdeněk Svěrák spolupracoval se svým synem Janem, který je autorem scénáře. Zatím poslední snímek Po strništi bos otce a syna Svěrákových měl premiéru v roce 2017. V tuzemských kinech ho vidělo přes půl milionu diváků. 

Největšího úspěchu dosáhli filmem Kolja, který získal kromě jiného také Oscara za nejlepší cizojazyčný film roku 1996. Před pěti lety převzal Zdeněk Svěrák na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech z rukou Jiřího Bartošky Cenu prezidenta festivalu za přínos české kinematografii.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...