Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Začíná festival Be2Can, uvede filmy z Berlinale, Benátek a Cannes

Kultura

  15:00
PRAHA - Vítězné a dramaturgicky výrazné filmy z festivalů Berlinale, Benátek a Cannes mohou lidé ode dneška shlédnout v pražských kinech Lucerna, Evald a Světozor. V doprovodném programu čtvrtého ročníku festivalu Be2Can budou také přednášky věnované italskému režisérovi Paolu Sorrentinovi, přednímu ruskému filmaři Andreji Zvjagincevovi a švédskému filmovému sociologovi a držiteli Zlaté palmy z Cannes Rubenu Östlundovi.

Fantastická žena foto: be2can

„Festival Be2Can bude mít poprvé vlastní porotu. Nechá promluvit talentované zástupce nejmladší generace filmařů, kteří vyberou nejlepší snímek z aktuální selekce. Zasednou v ní studenti pěti kateder FAMU, kteří byli v posledních dvou letech oceněni na Famufestu,“ řekl umělecký ředitel přehlídky Aleš Stuchlý. V Lucerně čekají podle něj na diváky diskuse i profily osobností, v budově DAMU doplní projekce odborné úvody a panelové diskuse.

Be2can

Od 12. do 18. října se festival uskuteční v Plzni, Ostravě, Olomouci a Zlíně. To nejlepší z přehlídky přinesou festivalová echa, která zamíří do dalších 13 měst. Kompletní program je na adrese www.be2can.eu.

Podle Stuchlého se ve filmovém programu objeví tři vítězné snímky z prestižních evropských festivalů, dvanáct titulů v hlavní sekci a další významné filmy loňských ročníků. Z Cannes doputuje snímek 120 BPM režiséra a scenáristy Robina Campilla, Zvjagincevovi Nemilovaní, thriller Nikdys nebyl s Joaquinem Phoenixem a horor Zabití posvátného jelena s Nicole Kidmanovou a Colinem Farrellem. Festival zakončí drama Fatiha Akina Odnikud s Dianou Krugerovou oceněnou za herecký výkon.

Z Berlinale se objeví romance O těle a duši oceněná Zlatým medvědem, benátský festival bude reprezentovat vítězný film Lava Diaze Ta, která odešla. Ozdobou festivalu bude první česká retrospektiva filmů Paola Sorrentina. Všech sedm snímků představí od 5. do 11. října Světozor.

Autor: