Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Začíná Glastonbury. Mick Jagger si přichystal holínky

Wimbledon

  11:00
LONDÝN - V Anglii dnes začíná slavný převážně hudební festival Glastonbury. Vrcholem letošního 31. ročníku bude vystoupení legendární britské kapely Rolling Stones. Festival potrvá do neděle.

Archivní snímek z Glastonbury 2011 foto: Reuters

Loni farma odpočívala

První ročník festivalu se uskutečnil 19. září 1970, den po smrti legendárního kytaristy Jimiho Hendrixe, na farmě zakladatele akce Michaela Eavise nedaleko městečka Glastonbury. Tehdy se ještě konal pod názvem Pilton Festival podle vesnice Pilton. Diváci platili za lístek jednu libru a měli mléko zadarmo. Zatímco první ročník, jehož hlavní hvězdou byl rocker Marc Bolan, navštívilo 1500 diváků, v současnosti každý rok přijíždí přes 100 tisíc fanoušků hudby a současné kultury vůbec. Festival totiž kromě hudby nabízí řadu tanečních, divadelních i cirkusových představení. Loni se festival nekonal, aby si farma mohla odpočinout.

Organizátoři údajně největšího hudebního festivalu světa hlásí, že vstupenky jsou vyprodané. Lístek otvírající přístup ke všem akcím po celou dobu trvání festivalu přitom stál bez poplatků za objednání 205 liber (přes 6200 korun).

Letošní ročník je mimořádný zejména tím, že na něm v sobotu na hlavním pódiu Pyramid Stage vystoupí nesmrtelní Rolling Stones. Stejně jako souběžně konaný tenisový turnaj ve Wimbledonu, může i průběh festivalu v Glastonbury ovlivnit deštivé počasí. Na vlhko a bahno jsou ale návštěvníci už zvyklí a připraveni jsou na nečas zřejmě i hudebníci. "Nemůžu se dočkat, až zahrajeme v Glastonbury. Už mám připravené holínky i jurtu," prohlásil frontman Rolling Stones Mick Jagger.

Legendární britská kapela, která loni oslavila 50 let, však zdaleka není jediným velkým tahákem letošního Glastonbury. Příznivci rocku se mohou těšit na koncerty kapel jako Arctic Monkeys, Primal Scream nebo The Smashing Pumpkins. Mezi zhruba dvěma stovkami jmen nebude chybět ani Australan Nick Cave se skupinou The Bad Seeds. Dalšími hvězdami budou rapper Dizzee Rascal, skupiny Portishead či Public Anemy, folkrocková formace Mumford & Sons nebo zpěváci Elvis Costello, Sinéad O'Connorová a v Česku dobře známý Glen Hansard.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...