Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Začíná Letní filmová škola, zatím se akreditovalo 3300 lidí

Kultura

  13:12
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti dnes odpoledne začíná největší nesoutěžní filmový festival v České republice - Letní filmová škola (LFŠ). Pořadatelé akce - Asociace českých filmový klubů (AČFK) zatím evidují na 3300 akreditovaných diváků. Nicméně slavnostní zahájení "filmovky" se uskuteční až v sobotu večer.
Filmová klapka (ilustrační foto)

Filmová klapka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

 

"Hlavní nápor očekáváme dnes odpoledne a v sobotu," řekla ČTK mluvčí akce Lenka Zemánková. Policisté posílí kvůli festivalu své hlídky, zejména odpoledne a v noci.

Do Uherského Hradiště již přijeli první "batůžkáři". "Na filmovku jezdím již několik let. Teď už nejen kvůli filmům, ale kvůli přátelům, se kterými se tady každým rokem potkávám," řekl ČTK třiadvacetiletý Roman Honajzer z Nového Jičína. "Ještě nevím, na co se mám nejvíce těšit, snad právě na ta setkání se zajímavými hosty, koncerty a samozřejmě filmy. Program ale ještě nemám pořádně nastudovaný," přiznala Klára Rašticová z Ostravy.

Na bezpečnost dohlédnou i policejní cyklohlídky
Stanové louky jsou vyhrazené u vysokoškolských kolejí a u Diakonie. Návštěvníci mohou využít také ubytování například v základních školách Sportovní, Za Alejí a UNESCO či přímo v budově Diakonie. Pokoje nabízejí místní hotely, k mání je i ubytování v soukromí.

Na větší koncentraci lidí jsou uherskohradišťští policisté připraveni. "Počítáme s posílenými hlídkami zejména na odpoledních a nočních směnách. Hlavně odpolední směny pak posílí navíc i cyklohlídky, které se budou zaměřovat na okrajové části Hradiště," uvedl mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

Zároveň upozornil, aby návštěvníci nenechávali cenné věci bez dohledu. Loňský ročník festivalu se z pohledu policie obešel bez větších problémů. Evidovala jen několik drobných krádeží.

Festival zahájí "Osobní ochránce"
Šestatřicátý ročník "filmovky" dnes ve 14:30 odstartuje snímek argentinského režiséra a scenáristy Rodriga Morena Osobní ochránce (2006).

Film získal v roce 2006 několik ocenění, například cenu argentinské asociace filmových kritiků za nejlepší herecký výkon pro Juliona Cháveze, stejné ocenění obdržel i na festivalu v Havaně, na berlínském festivalu získal Cenu Alfreda Bauera.

V podvečer se uskuteční vernisáž fotografií Rogera Fritze, který byl spolupracovníkem německého režiséra Rainera Wernera Fassbindera. Expozice představí fotografie z natáčení i Fassbinderovy portréty.

Rajská zahrada v Uherském Hradišti
V sobotu v Redutě začne výstava Šaty ráje. Kolekce je prací studentů Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti. Modely oděvů a obuvi jsou inspirované motivem rajské zahrady, jenž je grafickým vizuálem letošní LFŠ. Díla se budou během festivalu dražit, přesný termín není ještě znám.

Z nedělního filmového programu by si pak diváci neměli nechat ujít promítání československého oscarového snímku Obchod na korze, který v roce 1965 režírovali Ján Kadár a Elmar Klos. "Promítání bude předcházet projekce záznamu předání Oscarů z roku 1966 režisérům Klosovi a Kadárovi. Na místě bude i soška Oscara a Zlatý glóbus," prozradil Zemánková.

Celým víkendem se bude prolínat program s názvem Minulost za zdí, který má za cíl upozornit na chátrající, v minulosti nechvalně proslulou uherskohradišťskou věznici, kterou se město snaží již několik let získat od státu do svého vlastnictví. Chce zde vybudovat muzeum totality. Připravena je řada tematických výstav a filmů. Přijedou například historik Petr Blažek, spisovatel Jiří Stránský či ředitelka Muzea obětí komunismu v rumunském Sighetu Ioana Bocaová.

Letní filmová škola potrvá v Uherském Hradišti do 1. srpna. Organizátoři očekávají okolo 5000 akreditovaných návštěvníků.

Autoři: ,