Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Začíná Pražské jaro, hudební festival otevřel koncert Bamberských symfoniků

Kultura

  22:18
Praha - Symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany v podání Bamberských symfoniků pod vedením Jakuba Hrůši v neděli večer tradičně zahájila 74. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Zahajovací koncert, který ředitel Pražského jara Roman Bělor označil za další akt česko-německého usmíření, provedl soubor založený v roce 1946 z odsunutých Němců, hráčů Pražské německé filharmonie. Koncert odměnil vyprodaný Obecní dům dlouhotrvajícím potleskem ve stoje.

Koncert odměnil vyprodaný Obecní dům dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. foto: ČTK

Začíná festival Pražské jaro. Zahájí ho Vídeňská filharmonie

Akt usmíření podtrhnul už dojemný úvod koncertu, když těleso složené z velké části z potomků lidí odsunutých po druhé světové válce z bývalého Československa, zahrálo českou hymnu. „Je úžasné, že tradice tohoto orchestru, který se tehdy podílel tak velkolepou měrou na slávě pražského kulturního života, se podařilo zachovat a přetavit do nového tělesa v Bamberku, patřícího dnes mezi nejlepší orchestry světa,“ uvedl český dirigent Hrůša, který je od roku 2016 šéfdirigentem Bamberských symfoniků.

Kultovní dílo české hudby se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Skladby se ujímá každý rok jiný dirigent. Festival skončí 4. června.

Letošní Pražské jaro zahájila symfonická báseň Má vlast Bedřicha Smetany pod...
Skladba zazněla v podání Bamberských symfoniků z Německa.

Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména slavnostním příležitostem. Jde o cyklus šesti symfonických básní inspirovaný historií, legendami a krajinou Čech. Dílo vzniklo v letech 1874 až 1879, premiéra se konala 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně.

Zahajovací koncert sledovali lidé nejen v Obecním domě, ale také v parku Kampa, kde začal program už odpoledne, a v několika kinech. Na Kampě se podle organizátorů i přes chladné počasí sešlo přibližně 500 lidí.

Dopoledne se na Vyšehradském hřbitově uskutečnil tradiční pietní akt k uctění památky Bedřicha Smetany, který předznamenal začátek festivalu. Už 7. května začal 71. ročník Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, tentokrát pro obory violoncello a lesní roh.

Program Pražského jara v pondělí nabídne reprízu zahajovacího koncertu. V Rudolfinu pokračuje hudební soutěž Pražské jaro, finále v oboru hoboj.

Pražské jaro zakončí Toulouský národní orchestr. Program obou jeho vystoupení nabízí špičkové sólisty - na koncertu 3. června flétnista Emmanuel Pahud zahraje koncert Jacquese Iberta, při druhém večeru houslista Renaud Capuçon vystoupí v houslovém koncertu Antonína Dvořáka. Největší tuzemská přehlídka klasické hudby nabídne pět desítek koncertů. Více informací a program se nachází na www.festival.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!